23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sekularizace jako šance

21. 4. 2015

|
Tisk
|

Působení církve v dnešní společnosti bylo hlavním tématem setkání významných českých a německých teologů minulý týden v Praze.

Vydání: 2015/17 Akce K: hlídali nás jako zločince, 21.4.2015, Autor: red

Příloha: Diecézní zpravodajství KT17 - Pražská arcidiecéze

Sekularizace jako výzva pro teologii, liturgii či pastoraci. Nad těmito tématy se v kostele Nejsvětějšího Salvátora a v dominikánském klášteře u sv. Jiljí zamýšleli spolu s českými teology významní zahraniční hosté: děkan erfurtské Katolické teologické fakulty Michael Gabel či jeden z předních současných německých liturgiků Benedikt Kranemann. Ten se ve svém vystoupení zaměřil na problematiku nových křesťanských rituálů v nábožensky pluralitní společnosti. „V minulosti existovalo mnoho liturgických a paraliturgických úkonů spojených s každodenním životem člověka, například v podobě různých žehnání, slavností či procesí. Dnes jsme tuto spojitost do značné míry ztratili, a nedělní mše svatá se tak stala událostí vyjmutou z běžného života člověka, téměř jedinou liturgií, kterou dnešní člověk zná,“ říká organizátor konference Norbert Schmidt.
Součástí konference byl blok příspěvků věnovaný teologickému dílu Mons. Tomáše Halíka. „Podle děkana erfurtské univerzity Michaela Gabela se Halíkovy knihy čtou v Německu i v očekávání jistého teologického klíče k aktuálním problémům německé církve a vůbec současného světa,“ uvádí Norbert Schmidt a dodává: „Mám z tohoto setkání opravdovou radost a už se těším na pokračování této živé česko-německé teologické výměny na podzim příštího roku, na kdy jsme obdrželi pozvaní do Erfurtu.“
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou