12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sedmnáctá neděle v parném mezidobí

24. 7. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/30 Křesťané a lenost, 24.7.2006

Na panující vedro reagují i lidé, kteří přicházejí do kostela na prohlídku nebo na bohoslužby. Na vratech některých kostelů v Česku se začínají objevovat tabulky, na něž jsou lidé zvyklí ze svých cest po Evropě. Zakazují vstup do kostela v krátkých sukních, kraťasech či v tílku.

Bohoslužebná roucha se vyvinula z civilního oblečení prvních křesťanů. Ti dnešní se mohou rozhodnout pro sváteční nebo prázdninově laděný oděv. „Pán Ježíš se neurazí, ale člověk by si měl uvědomit, že v kostele je určité vyjádření důstojnosti na místě,“ říká premonstrát Pavel, ale doplňuje, že kněz ani ministranti, stejně jako věřící, by při bohoslužbě rozhodně neměli strádat nebo omdlívat.
V létě se kromě věřících na dovolené objevují v kostele také turisté. „Lidé by s tím měli počítat a při mši svaté se setkávat tak říkajíc prázdninově. Být trochu více uvolnění, leccos překousnout a vzít to zkrátka jako fakt,“ říká P. Pavel Kuneš, duchovní správce v pražských Vršovicích. Přiznává ale, že se mu současná móda zdá trochu méně vhodná nebo hloupá. Mši svatou podle něj berou lidé často jen jako službu Pánu Bohu. „Zapomínáme ale, že ji Pán Ježíš udělal pro nás. Mše je pro lidi a prázdniny jsou pro lidi a to bychom měli mít na paměti,“ připomíná P. Kuneš.

POLICISTÉ NECHODÍ V TRENÝRKÁCH
„Je to podobné jako u soudu,“ domnívá se jáhen Max Kašparů. Soudce musí horko, nehorko přijít v taláru. „Policisté také nechodí v trenýrkách, ale jsou oblečení, jak se sluší a patří,“ říká. Podle jeho mínění to není otázka módy, víry ani liturgie, ale je to věc lidské slušnosti. „Vzpomínám si, že když jsem přišel na pitvu neoholený, tak mě tenkrát doktor vyhodil s tím, že k lidské schránce se tak nechodí. S kostelem je to obdobné. Je to schránka, kde přebývá dokonce samotný Bůh,“ vysvětluje Max Kašparů. Když je někdo na dovolené, určitě se mu podle jeho mínění do batohu vejdou kromě plavek a foťáku i kalhoty, které si navleče přede mší.

NAPOMÍNÁNÍ A TABULKY?
P. Pavel Kuneš se domnívá, že spíš než napomínání nebo tabulky na kostelních dveřích je vhodné dovolenkové návštěvníky přijmout takové, jací jsou. „Zeptat se jich odkud jsou, jak se jim u nás ve farnosti líbí. Příchozí, byť podle našeho mínění méně vhodně oblečené, je dobré přivítat s otevřeným srdcem a radostí, že k nám do farnosti vůbec dorazili. V plavkách snad do kostela nikdo nepřijde. To už bych se nedivil, že se to někomu může nelíbit,“ doplňuje s úsměvem duchovní z Prahy-Vršovic.
Jedním z míst, kde lze nalézt tabulku upozorňující na nevhodné oblečení, je jihlavský kostel sv. Jakuba. „Stává se, že přijdou lidé spoře oblečení. Proto máme tu tabulku na internetu i na dveřích kostela,“ vysvětluje tamní kaplan P. Mikuláš Selvek. Lidé podle jeho slov reagují různě. „Někteří říkají, že je to přehnané, ale náš pan farář argumentuje tím, že i ve světě je zcela běžné nepustit nevhodně oblečené turisty na prohlídku, natož pak na bohoslužbu. Dokonce se stalo, že na mši přišel v tílku a kraťasech náš farník,“ dodává P. Selvek. Zároveň přiznává své obavy, aby toto opatření některé lidi „nevyhnalo z kostela“.

LETNÍ OBLEČENÍ PRO KNĚZE A MINISTRANTY
Ti v lavicích se mohou parnému počasí přizpůsobit snadno. Kněze ani ministrantů se však převlečení do letního příliš netýká. „Copak neexistuje nějaký letní model?“ ptá se teď nejeden ministrant či kněz. Odpověď jsme se vypravili hledat do obchodu s liturgickým oblečením. „Ornáty se šijí z různých látek. Na léto jsou vhodnější roucha z bavlny a polyesteru. Ze stejných materiálů se šijí také alby a rochety pro ministranty,“ vysvětluje prodavačka a říká, že vyloženě letní modely prostě neexistují. „Když si kněz vezme v létě jenom albu a štolu, lze to pochopit,“ domnívá se premonstrát Pavel a s úsměvem doplňuje, že je potřeba něco vydržet. Traduje se také, že jeden z našich biskupů prý ve vedrech nemůže odložit kleriku úplně všude, protože pod ní nosí jen tričko a kraťasy.
Jednodušší to mají ministranti v Polsku. „Nosí tam přes civilní oblečení jen krátké rochety,“ vysvětluje kostelník chrámu Panny Marie Sněžné v Praze František Nesvadba. Rocheta jim nezakrývá nohy, tudíž k oděvu přisluhujícího patří civilní kalhoty, samozřejmě dlouhé, takže o větší úlevě od horka vlastně také nemůže být řeč.
Ne každý prožívá teplotní výkyvy intenzivně. Někteří řeholníci, kteří nosí hábit, dokonce tvrdí, že si po čase vytvoří svůj vlastní termoregulační systém, takže extrémní vedro ani tolik nepociťují.
JIŘÍ MACHÁNĚ
ŠTĚPÁN HAVLÍČEK


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou