26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sedmero církevních zakázání podle maxe kašparů

2. 10. 2007

|
Tisk
|

Vydání: 2007/40 Jak (ne)předávat víru, 2.10.2007

Neberme mladým lidem ideály, ale pomáhejme jim zbavit se duchovních iluzí.
Do života každého člověka přichází krize. V životě věřícího dochází i ke krizím víry. Všichni bychom z nich měli vycházet očištěni od duchovních iluzí, ale posíleni v duchovních ideálech. Především nebuďme příčinami životních krizí našich dětí. Mohly by v nich ztratit – spolu s iluzemi – také nejeden kvalitní ideál.

Nedělejme ze svátostí magii.
Neříkejme mladým lidem, že svatba v kostele je zárukou spokojeného manželství a křest dítěte pojistkou jeho dobrého a trvalého zdraví. Podobali bychom se firemní reklamě, která říká, že jen ve vozech z jejich prodejny nebudeme havarovat a nikdy nás nezastaví silniční kontrola. Spíše jim vysvětleme, že v manželství i za volantem jde zásadně o dodržování Božích, respektive silničních pravidel. Někdy je dobré vysvětlit to i samotnému panu faráři.

Nedělejme z duchovenstva elitní jednotku.
Neříkejme mladým lidem, že jde o morálně a intelektuálně vyšší společenský stav. Až by jednou zjistili, že i kněží a biskupové mají své lidské slabosti a nedostatky, přestali by nám buď věřit, nebo by si pomysleli cosi o naší životní nezkušenosti. Spíše mladým lidem vysvětleme, že i duchovenstvo, stejně jako my všichni, je povoláno cíleně k dokonalejšímu životnímu stylu a není ušetřeno ani zápasů, ani námahy, a tedy ani selhávání.

Nestrašme mladé lidi Božími tresty.
Na praktickém životě svých spolužáků totiž brzy zjistí, že hrubé překračování Desatera není obratem ruky potrestáno, ale naopak jeho dodržování staví je samotné do role kostelních podivínů a bere jim životní radovánky. Spíše jim vysvětleme, že dodržování Desatera a křesťanský životní styl jim vytváří něco, co je pro celý život nesmírně důležité – vůli, vytrvalost, čestnost, odpovědnost, smysl pro spravedlnost a kvalitní mezilidské vztahy. A více než o Božích trestech s nimi hovořme o Božím milosrdenství.

Nestavme nadpřirozené nad přirozené.
Na první pohled trochu slovní hříčka, o jejímž obsahu ale věděl své i moudrý světec Tomáš Akvinský, když řekl, že milost předpokládá přirozenost. Jinými slovy: že milost na přirozenosti staví. Mladé lidi poučme o tom, jak je přirozené jednání v lidském životě důležité, že slušnost, čestnost, poctivost, velkorysost a zásadovost nejsou v tomto světě chorobami, ale velkými předpoklady pro přijetí Božích darů.

Nebuďme v uších mladých lidí náboženskými teoretiky.
Ale buďme v jejich očích praktiky zdravé katolické víry. Jedno japonské přísloví říká, že je lepší jednou vidět než stokrát slyšet – a to platí i v duchovním životě a v předávání víry. K čemu jsou slova učitelova vyslaná k ušnímu bubínku, když oční sítnice žáka má zcela jinou zkušenost.

Nehovořme jen s mladými o Bohu, ale o to více s Bohem o mladých.
A pokud bychom měli v takovém případě dojem, že to pro ně bude málo účinné, vraťme se k prvnímu zakázání a začněme se sami zbavovat duchovních iluzí.




Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou