16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Šedesát let Ackermann-Gemeinde

14. 11. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/46 Otazníky z křesťanských ložnic, 14.11.2006

Příloha: Perspektivy

Zasloužilá organizace sudetoněmeckých katolíků oslavila v těchto dnech šedesátiny. Založil ji P. Paulus Sladek, který sloužíval před vyhnáním německé mše u sv. Tomáše na Malé Straně. Smýšlel protinacisticky a uměl bezvadně česky. Název organizace je odvozen od německy psané básnické skladby Der Ackermann aus Bohmen – Oráč z Čech, jejímž autorem je Johannes von Saaz – Jan ze Žatce, notář žatecký, později novoměstský (zemřel v roce 1415). Smyslem AG bylo pomáhat vyhnancům vyrovnat se v křesťanském duchu s traumatem války a ztráty domova, odolat pokušení pomstychtivosti a nenávisti a zapustit kořeny v nové vlasti. To se jí podařilo. Z jejího prostředí vyšla řada významných osobností německého intelektuálního, hospodářského a politického života. Po sjednocení Německa rozšířila působnost i do někdejší NDR (jubileum oslavila nedávno v Erfurtu). – Pro úplnost dodejme, že obdobné úsilí vyvíjí také sociálně demokratická Seliger-Gemeinde; literární a umělecký odkaz českých Němců pěstuje Adalbert-Stifter-Verein.
Po listopadovém převratu byla AG první, která projevila zájem o česko-sudetoněmecký dialog. Jejím protějškem se stala Česká křesťanská akademie. Tak vznikla tradice Mariánskolázeňských rozhovorů, jichž se pak účastnili i evangelíci z obou stran. Je to snad jediné prostředí, kde spolu Češi a sudetští Němci hovoří bez zábran. A také konkrétní model smíření v praxi, který umožnil oběma stranám vnímat konflikt očima druhého. Naše média o něj projevila jen krátkodobý zájem (z politiků a akademiků jen jednotlivci). Tuto asymetrii lze snad vysvětlit tím, že česká strana měla na zpracování traumat minulosti mnohem méně času. Jubileum AG zaznamenáváme uznale a s vděčností.
pp
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou