26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Scházejí se v tělocvičně, ale potřebují kostel

12. 5. 2015

|
Tisk
|

Vydání: 2015/20 Věřící děkovali za osvobození, 12.5.2015

Příloha: NADACE PRO RADOST

V městské části Brno-Líšeň žije zhruba 27 tisíc obyvatel. Stojí zde jediný kostel sv. Jiljí – a to ve staré části Líšně. Kostel má kapacitu zhruba 300 míst a od středu sídliště, kde žije drtivá většina lidí, je vzdálen dvacet minut chůze.
Už řadu let se věřící o nedělích scházejí v tělocvičně salesiánského střediska mládeže. Tyto prostory jsou ovšem nevyhovující.
Záměr vystavět v Líšni na sídlišti kostel má reálné základy. Pozemek patří farnosti, v běhu je architektonická soutěž. Ta byla vyhlášena přes Českou komoru architektů a týkala se ideového zpracování návrhu farního kostela, zázemí a ubytování komunity salesiánů.
Na jaře 2014 soutěžící odevzdali své práce. Sešlo se celkem 74 návrhů, hodnotitelská komise během tří sezení návrhy prošla a shledala, že žádný není natolik přesvědčivý, aby bylo možno udělit první místo. Druhé místo získal návrh manželů Martiny a Tomáše Kodetových. Jejich návrh je nyní postupně dopracováván, snad vznikne tvar, jenž by odpovídal představám všech zúčastněných. Salesiáni nechtějí pustit stavbu, která by nebyla skutečně dotažená. Záleží jim pochopitelně mimo jiné na vnitřní výzdobě, aby měla svou logiku a úroveň. Přesné datum zahájení prací proto v tuto chvíli není možné stanovit.
Na stavbu kostela jsou už nyní k dispozici prostředky. Ty ovšem nestačí. Aby mohli věřící z líšeňského sídliště chodit v neděli do kostela, a ne do tělocvičny, jak tomu už léta je, potřebují podporu. Už jen za ty roky, kdy vytrvali v provizoriu, si ji určitě zaslouží. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou