26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

San Marino na nohou: přijel papež

22. 6. 2011

|
Tisk
|

Vydání: 2011/26 Medžugorie, 22.6.2011, Autor: Martin T. Zikmund

Jeden stát menší než druhý, ale oba patří k nejstarším na světě, v obou se mluví italsky a oba jsou spjaty s katolickou vírou. Všude přítomné žluto-bílé a modro-bílé vlajky v San Marinu prozrazovaly, že přiletěla návštěva z Vatikánu. Bylo 19. června ráno a církev se chystala slavit svátek Nejsvětější Trojice.

Poté co na letiště Torracia dosedl vrtulník, byl Benedikt XVI. už na jeho palubě přivítán nejvyššími představiteli země a místním biskupem Luigim Negrim. Za vyzvánění zvonů se pak vydal papamobilem na stadion Serravalle, který leží na úpatí hory San Marino. Když vjel na běžeckou dráhu, dvacetitisícový zástup propukl v jásot, načež zdejší pěvecký sbor spustil trojiční chvalozpěv „Tebe, Bože, chválíme“. „Drazí Sanmariňané, vaším bohatstvím byla a je víra! Právem jste hrdí a vděční za to, co Duch Svatý v průběhu staletí učinil ve vaší církvi,“ uvedl papež ve své homilii, v níž zmínil zdejší patrony sv. Marina a sv. Lva z poloviny třetího století. Těm se podle papeže podařilo vnést sem křesťanskou víru takovým způsobem, že si ji přisvojili Římané, Gótové i Langobardové a učinili ji základem své civilizace. „Víte však také, že nejlepší způsob, jak docenit toto vzácné dědictví, je jeho pěstování a obohacování. Jste skutečně povoláni rozvíjet tento obrovský odkaz v dnešní rozhodující chvíli dějin,“ zdůraznil Benedikt XVI. Když domluvil, spustil se spontánní aplaus, po němž byli lidé vyzváni k tichu. Jejich přemítání nad papežovou promluvou bylo přerušováno jen dětskými hlásky, které připomněly, kolik ratolestí zde bylo se svými rodiči přítomno. Eucharistickou bohoslužbu spolu s papežem koncelebrovalo 25 biskupů a kardinálů a dvě stovky kněží.

„ZDRAVÝ NEPOKOJ“

Poté odjel Svatý otec do Valdragone, kde v exercičním domě sv. Josefa poobědval. Následovalo setkání s představiteli sanmarinského státu v jejich historickém sídle Palazzo Pubblico na náměstí Svobody: „Láska ke svobodě – jak vám pravil už bl. Jan XXIII. – má u vás hluboké křesťanské kořeny. Vaši otcové, kteří chápali její pravý význam, vás učí, abyste nikdy neoddělovali její jméno od jména Božího, které je jejím nenahraditelným základem.“ Tento postřeh si podle Benedikta XVI. dodnes uchovává svou hodnotu. Vždyť svoboda, kterou jsou politické instituce povolány prosazovat a bránit na úrovni společnosti, odkazuje na „svobodu sycenou Duchem Božím“. V podvečer se Benedikt XVI. odebral na náměstí Viktora Emanuela, kde se setkal se čtyřmi tisíci mladými lidmi. Vyzval je, ať se nevyhýbají „zdravému nepokoji“, který problematizuje logiku individualismu i egoismu a vede k hlubšímu pojetí života, a ať usilují o svatost.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou