16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Salesiánská mise v Africe

27. 3. 2018

|
Tisk
|

Na přelomu února a března tři zástupci Salesiánské asociace Dona Boska (SADBA) uskutečnili cestu po Ghaně, Angole a Keni, aby navštívili české misijní dobrovolníky a tamní salesiány a připravili podmínky pro přijetí budoucích dobrovolníků.

Vydání: 2018/13 Slavíme Svatý týden, 27.3.2018


Ghana je země, do níž jsme od nás dosud nikoho neposlali. Spolu s Nigérií, Sierrou Leone a Libérií tvoří jednu salesiánskou provincii Africa West, kterou propojuje společný jazyk – angličtina. Nejoblíbenějším jídlem je zde fufu – zvláštní lepivá hmota z maniokové mouky – a nejčastějším dopravním prostředkem trotro neboli devítimístné mikrobusy, do kterých se vejde Ghaňanů i dvacet. Ghana byla v historii známá svými bohatými nalezišti zlata a výnosným obchodem s otroky.
V Angole se mluví portugalsky, což byla jistá komunikační překážka, kterou nám však zdatně pomáhali překonávat naši dva dobrovolníci Pavel Hugo Slezák ze Zlína a Anička Ambrozková z Hodonína. Po celé zemi jsou zde stále jasně vidět stopy po občanské válce, která skončila teprve před deseti lety – rozsáhlá zaminovaná území i „lesy“ chátrajících odstavených tanků. Křesťanské působení tu má díky Portugalcům dlouhou tradici sahající až do konce 15. století, do dnešní doby se zachovalo několik původních misijních stanic a kostelů.
Keňa je považována za nejbohatší východoafrickou zemi. Do dneška si uchovává svoji silnou kmenovou rozrůzněnost, nejvíc se tu mluví svahilsky, ale úředním jazykem je angličtina. Naše Janička Jeklová z Tovačova působí v jedné čtvrti Nairobi, kde salesiáni vedou projekt resocializace pro asi padesátku kluků z ulice a slumů. V Nairobi jsou jasně patrné doširoka rozevřené „sociální nůžky“ – milionářské čtvrti i pětihvězdičkové hotely, a těsně vedle nich chudinské čtvrti a slumy. Salesiáni se snaží tuto rozdílnost zmírňovat.
Naše návštěva snad nejen udělala radost našim dobrovolníkům, ale také nám pomohla vidět aspoň část tamní sociální, kulturní i salesiánské reality a seznámit se osobně se salesiány, kteří jsou ochotni naše dobrovolníky přijmout a také je v jejich službě doprovázet.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou