26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Salesiáni se snaží řešit neshody

23. 7. 2013

|
Tisk
|

Protiromské protesty v Českých Budějovicích pomalu utichají, a začíná tak být prostor pro řešení problémů, kvůli nimž ke střetům došlo. Snaží se o to například místní salesiáni.

Vydání: 2013/30 Světové setkání mládeže právě začíná, 23.7.2013, Autor: Tomáš Kutil

Salesiáni pracují s mládeží v Českých Budějovicích už dvacet let a působí i přímo na sídlišti Máj, kde došlo k prvnímu konfliktu. „Striktně odmítáme násilné řešení problémů v ulicích našeho města a denně se v salesiánské komunitě modlíme za pokojné řešení situace,“ zdůrazňují salesiáni a přistoupili i k praktickému kroku. Po utišení prvních vášní založili pracovní skupinu, která by pomohla zmírnit napětí mezi romskými a ostatními obyvateli sídliště. Do skupiny se zapojili zástupci romské komunity, magistrátu, kraje, policie, charity i neziskových organizací. Přestože skupina funguje jen chvíli, už se jí podařilo formulovat několik podnětů, které by situaci mohly zlepšit. Shodli se například na tom, že by pomohlo zrekonstruování hřišť na sídlišti a stanovení správce pro každé z nich. Zároveň je prý potřeba hledat nová místa k trávení volného času. Skupina apeluje i na dodržování nočního klidu, čistoty a slušného chování – a navrhuje zavedení „asistentů prevence kriminality“, kteří by pomáhali předcházet konfliktům.

„Za nejdůležitější považuji, že spolu dokážou mluvit zástupci většinové společnosti a Romů, že spolu hledají řešení a informují se o tom, co se děje,“ hodnotí práci skupiny P. Tomáš Rádl, ředitel salesiánského střediska mládeže v Českých Budějovicích. Na příští schůzku, která je plánovaná na srpen, by rádi pozvali ještě více zástupců většinové společnosti a společně zhodnotili, jak se daří výše popsané výzvy uskutečňovat. „Nesnažíme se ovlivňovat a měnit celé dění, ale alespoň trochu bychom chtěli podpořit zlepšování a uklidnění situace,“ dodává Tomáš Rádl. Salesiánská aktivita se navíc může stát inspirací i jinde, protože Tomáše Rádla už kontaktoval tým z Duchcova, který tam též řeší napětí mezi Romy a ostatními obyvateli, a zajímal se o zkušenosti s tímto projektem.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou