26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Salesiáni bilancují čtvrtstoletí služby

24. 11. 2015

|
Tisk
|

Poutní slavnost a oslava 25 let působení salesiánů v Teplicích se konala 15. listopadu v kostele sv. Alžběty v Teplicích-Šanově.

Vydání: 2015/48 V Americe se debatovalo o teologii Tomáše Halíka, 24.11.2015, Autor: Jana Michálková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Litoměřická diecéze

„Jsme tu, abychom sloužili, ale sloužit budeme, bude-li komu sloužit,“ řekl v létě roku 1990 tehdejší zástupce provinciála salesiánů P. Benno Beneš, když na pozvání litoměřického biskupa Josefa Koukla začali do Teplic přicházet první salesiáni. Po pětadvaceti letech je výsledkem jejich činnosti zařízení fungující dokonce na dvou místech – na sídlištích v Proseticích a na Luně. Jen v loňském škol-ním roce ho navštěvovalo na 450 dětí.
„Mám tu skvělé zázemí. Učím se zde hrát na hudební nástroj, pomáhají mi s přípravou do školy a taky mé mamince s vyřizováním potřebných papírů na pracáku a sociálce. Jeden pán z farnosti mně a mému bráchovi přispívá na jízdné do školy, protože moje máma na to nemá,“ svěřil se patnáctiletý Radek.
„Já sem chodím ráno. Učíme se zpívat, malovat, hrajeme hry a paní Dana nás učí, jak se čistí zuby a správně svačí,“ prozradila zase pětiletá Natálie.
Do obou salesiánských středisek mohou přijít děti i mladí lidé od 6 do 26 let bez rozdílu původu, vzdělání či vyznání. V rámci volnočasového a nízkoprahového klubu si zde mohou vypůjčit různé hry, poslechnout oblíbenou hudbu, zajít do posilovny či hudební zkušebny. Každý den je pro ně připraveno několik zájmových kroužků (výtvarná dílna, vaření, počítače, fotbal atd.). Děti jsou zvány i na víkendové a prázdninové akce a tábory. V obou střediscích mají také možnost doučování, s pomocí pedagogických zaměstnanců si tu mohou napsat domácí úkol nebo třeba vytvořit referát do školy.
Středisko nabízí pomoc také rodinám s dětmi, které se ocitly v těžké životní situaci. „Každý rok se u nás připravují dvě desítky dětí na vstup do první třídy. S rodinami řešíme dluhy a exekuce, doprovázíme je na jednání v různých institucích nebo jim pomáháme s výchovnými i školními problémy jejich dětí. Naše pomoc reaguje vždy na aktuální situaci každé rodiny,“ popisuje nabízené sociální služby ředitelka Vendulka Drobná. „Pomáhají mi tu s vyřizováním papírů na dávky a taky paní právnička s řešením exekuce a dluhů,“ potvrzuje jedna z matek Eva Tokárová. Kromě práce Salesiánského střediska Štěpána Trochty působí salesiáni v několika farnostech. 
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou