26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

S vnučkou Anežkou na jevišti

12. 12. 2012

|
Tisk
|

Herec JOSEF DVOŘÁK má s pohádkovou a hereckou prací pro děti a s dětmi hluboké zkušenosti. Vyjmenovat všechny pohádky, dětské filmy, seriály a představení snad ani nelze. Jaké to je, hrát pro děti?

Vydání: 2012/50 Lidé se stále více zadlužují, 12.12.2012, Autor: Jiří Macháně

Příloha: Doma

 Kterou svou pohádkovou roli máte vysloveně rád?

V pohádkách nebyla jediná role, kterou bych hrál s nechutí nebo nerad. Všechno, co se točí kolem pohádek a pohádkových příběhů, burcuje fantazii a pohodu dětí i dospělých a to je báječné. Proto ani nedovedu jmenovat tu nejzamilovanější… Každého asi napadne vodník nebo hastrman – a když dělají radost, splnili svůj úkol. Ale víte co? Jednoho čerta si vybavím hned. Jmenoval se Žabža, byl přihlouplý a měl hroznou radost z toho svého jména a opájel se jeho zvukomalebností.

 Je těžší hrát pro děti?

Legendární Malý televizní kabaret i další pohádky, představení a pořady pro děti jsme všichni dělali vždycky jako pro dospělé. Možná to je důvod, proč se na ně vzpomíná ještě dnes. Nepitvořil jsem se, nešklebil, ale snažil se naplno hrát. Brali jsme tenkrát děti jako rovnocenné partnery a jako diváky úplně stejně, jako by na jejich místě v hledišti studia, kina nebo divadla seděli dospělí. A mezi herci je to známá věc: jakmile dítě jen na chvilinku přestane zajímat a bavit, co herec hraje, okamžitě se pohádkou či představením přestane zabývat. Vůbec se s nikým nebabrá a dá to okamžitě najevo – tedy nevoli.

 Letos jste se prý ocitl na jevišti i s vnučkou Anežkou, potomkem někdejší redaktorky KT a vaší dcery Zuzany Burdové. Jak se to přihodilo?

To mi udělala Zuzanka takové překvapení dle hesla, že člověk má být stále překvapován. Pozvali mě do Lysé nad Labem, kde bydlí, do školy, kde jsem strávil příjemné odpoledne. Dali tam dohromady dětské vystoupení, hrála v něm živá kapela. Na třicet dětí tam hrálo žabičky a všechno to pomalu, ale jistě směřovalo k vodnictví. Podezření, že skončím na jevišti, sílilo, ale došlo mi to až ke konci představení. Takže tak jsme se potkali s Anežkou na jevišti. Ve stejné roli byla předtím i Zuzanka v dětských kabaretech, kde si se mnou i zahrála.

 Stává se vám, že by vás nějaké dítko ztotožnilo s postavou, kterou jste pro ně hrál?

Hlavně děti. V poslední době na mě pokřikují Kachna. To je postava ze seriálu Hospoda. Ukazuje se, nač je rodičové nechávají koukat. Zkrátka nejvíc na mně ulpěla seriálová jména – třeba i Karas z Návštěvníků.

 Která je vaše nejoblíbenější pohádková postavička?

Já tuhle odpověď vždycky zvorám. Protože teprve za chvíli si vzpomenu, že jsem na nějakou zapomněl. Miluju Trnkovy pohádky, prince Bajaju například. Když jsem tuhle loutkovou nádheru viděl jako dítě, nějak jsem si jí příliš nevážil. Zjišťuju, že je to jako s muzikou. Člověk, když je mrňavej, obdivuje jiné věci než později v dospělosti. No, a teď o Vánocích si určitě nemůžu nechat ujít Mrazíka, kterým jsem nadšenej, nebo Pyšnou princeznu – tu můžu sledovat jen jedním okem, protože mám vybrané nejoblíbenější scény, na které se pak jdu mrknout.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou