26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

S papežem jsme v souladu

18. 12. 2013

|
Tisk
|

V závěru minulého týdne navštívil kardinál DOMINIK DUKA Vatikán. Ještě před odletem zpět a před uzávěrkou KT si našel chvíli času, aby v rozhovoru prozradil detaily o jednáních, která absolvoval.

Vydání: 2013/51 Cesta do Betléma, 18.12.2013


Vánoční dominantou svatopetrského náměstí je letos 25 metrů vysoký smrk z Domažlicka. Jeho rozsvícení se zúčastnili i plzeňský biskup František Radkovský a kardinál Dominik Duka. Snímek ČTK/ZUMA/Evandro Inetti

Jednal jste na Státním sekretariátu i na Kongregaci pro biskupy, klérus a řeholníky. Jak se tyto vatikánské úřady staví k majetkoprávnímu narovnání českého státu a církví?

Nebylo to naše první setkání, tentokrát jsem jim osvětloval některé detaily celého procesu. Částečné majetkoprávní narovnání se jim jeví jako řešení, které zajišťuje fungování katolické církve v naší zemi. Mluvili jsme o tom, že bude velmi důležitá solidarita mezi jednotlivými subjekty i ochota dále rozvíjet služby, které církev vykonává. Bylo konstatováno, že po narovnání bude katolická církev u nás žít ve skromnosti. Též zaznělo, že musí být respektovány platné zákony, ale tak, aby nebyly zároveň porušeny platné církevní normy. S kongregací pro řeholníky jsme pak mluvili o vztahu mezi biskupskou konferencí a řády a potřebě vzájemné solidarity. Kongregace pro klérus se zase zajímala o to, aby narovnání bylo spravedlivé pro kněze a nepřineslo zhoršení jejich životní situace.

Lze schůzky interpretovat tak, že máte do dalších jednání s politiky, která vás čekají, plnou podporu Vatikánu?

Ano, je možné je tak interpretovat. Nejeli jsme ale do Věčného města jen pro vyjádření podpory. S novým pontifikátem došlo k řadě personálních změn, takže bylo nutné se s mnoha lidmi setkat a dojednat určité věci.

Budete s tímto postojem Vatikánu při politických jednáních konkrétně operovat?

Já osobně se zástupci politických stran jednat nebudu (za katolickou církev je členem vyjednávací komise Mons. Tomáš Holub – pozn. red.) a také nevím, do jaké míry budou zástupci politických stran chápat postoj Vatikánu. Ten pro ně navíc není nijak rozhodující. Z jednání ale jasně vyplynulo, že katolická církev u nás nejedná proti papeži a jeho úřadu, ale je s ním naopak v souladu.

Právě papež František a prostý a pokorný styl jeho pontifikátu bývá církvi předhazován jako argument pro vzdání se alespoň části finanční kompenzace za nevydaný majetek. Vnímáte to jako rozpor?

Zcela jistě ne. Po celou dobu komunistického útisku byla církev nedofinancovaná – odborné odhady za celou dobu hovoří o ztrátě 160 miliard a i v době svobody, kdy si církev jinak na přístup státu a veřejnosti nemohla stěžovat, měla na svůj provoz méně financí, než by potřebovala. Hovoří se zhruba o 60 miliardách.

Nároky církve jsou tak snížené na minimum. Mluví se o tom, co církev dostane, ovšem méně už o tom, čeho se zříkává – státního příspěvku na svůj provoz. Činnost církve je navíc v mnoha oblastech zaměřena ve prospěch společnosti a v této spolupráci chce pokračovat i nadále. Potřebuje k tomu ale další zákonné úpravy – chybí například zákon o hospicích a řada dalších zákonů právě v sociální a zdravotní oblasti.

Obstrukce při vydávání majetku navíc nepoškozují zdaleka jen církve – zablokovaný majetek nemůže přinášet užitek ani městům, soukromým osobám a ve formě daní ani státu a celé společnosti. Obstrukce tak škodí všem.

Nejen vatikánská banka se nyní snaží o maximální transparentnost. Zazněl během vašich jednání také požadavek na transparentnost české církve při hospodaření s vráceným majetkem?

Transparentnost je nutná především pro vnitřní solidaritu v církvi. Vůči společnosti ji pak zajišťují zákony a normy, které ji předpokládají. Veškeré úkony s majetkem podléhají platným zákonům a Vatikán do těchto kontrol nemá zájem vstupovat. Chce mít ale jistotu, že se u nás neděje něco, co by způsobovalo problémy a poškozovalo jednotu církve.

Koncelebroval jste též ranní mši s papežem Františkem. Měl jste příležitost s ním chvíli pohovořit?

Byla to spíše taková předvánoční návštěva. Papež František je nyní zaměstnán reformou celé církve, takže se nemůže detailně zabývat drobnými kauzami. Přesto jsem s ním mohl krátce mluvit o cyrilometodějském výročí, které jsme letos prožili, a předal jsem mu malé ukázky z oslav jubilea – konkrétně knihu, kterou vyrobily děti z hnutí Stonožka.

Mluvil jste i s jeho předchůdcem – emeritním papežem Benediktem XVI.

Zhruba třičtvrtě hodiny a bylo to velmi zajímavé setkání. Projevil velký zájem o majetkové narovnání a mluvili jsme například i o spirituální blízkosti jeho rodného Bavorska a Čech. Zajímal se o činnost našich teologických fakult a probírali jsme Nádvoří národů, které u nás proběhlo právě díky jeho podnětu při návštěvě v ČR v roce 2009.

Oba papežové mě též prosili, abych všem věřícím u nás tlumočil jejich srdečné pozdravy a popřál všem jejich jménem požehnané vánoční svátky. Velmi rád tak tedy prostřednictvím KT činím.

Ona spirituální blízkost Bavorska a Čech se projevila i společným vánočním darem. A vy jste byl u toho, když se tento strom z Domažlicka na svatopetrském náměstí rozsvěcel. Jaké to bylo?

Přišel jsme k tomu jako slepý k houslím, protože to byla především zásluha biskupa Františka Radkovského. Bylo velmi příjemné tam být a slyšet všechna ta slova o spolupráci mezi Bavorskem a Čechami. Též jsem si rád společně se všemi zazpíval Tichou noc a vyslechl pochod z opery Nabucco, který mi bude už asi navždy připomínat zatčení Václava Havla, Jiřího Dienstbiera nebo Františka Lízny. Právě při poslechu této skladby jsem se totiž kdysi o jejich zatčení dozvěděl.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou