26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Růženec na hranicích

10. 10. 2017

|
Tisk
|

Více než milion Poláků zamířilo na státní hranice s růženci v rukou, aby prosili za pokoj a dobro pro svou zemi, Evropu a celý svět.

Vydání: 2017/41 Do biskupské služby vstupují s lilií i mečem, 10.10.2017, Autor: Václav Štaud


Stalo se tak v den Panny Marie Růžencové s podporou biskupů všech 22 hraničních diecézí.
Řetězec růžencové modlitby se uskutečnil na čtyřech tisících míst polských hranic, které měří 3 511 km. Například z Kladského sedla pod Králickým Sněžníkem se průvod věřících s růženci v rukou vinul hraniční stezkou mezi červenobílými patníky více než dvě hodiny. Také v tomto horském prostředí navzdory chladnému a mlhavému počasí překročila účast očekávání organizátorů. „Mám radost, že nás přišlo tolik, že Polsko opět ukázalo věrnost Matce Boží. Dokud nepustíme z rukou růženec, nemusíme se bát budoucnosti,“ řekl KT kardiolog Janusz Kozioł, který s manželkou, rovněž lékařkou, přijel do pohraničního Boleslavova z Vratislavi. Místní kněz však vítal hosty i z Katovic, Poznaně, Lodže a dalších polských vojvodství.
V přímluvách jsme slyšeli i prosby za všechny, kdo prchají před válkou a jiným nebezpečím. Nenávist k islámu, jiným náboženstvím nebo politickým směrům naopak nebyla zmíněna ani jediným slovem. „Přesto byla tato mírumilovná mariánská pouť už dlouho dopředu zneužívána k hanobení a zesměšňování církve,“ konstatuje P. Jacek Kruczek, farář v Přibyslavicích, který z Polska zprostředkoval aktuální informace. Například o tom, že k akci se připojily také stovky námořníků na Baltu, personál polských letišť, ba i vojáci na misi v Afghánistánu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou