26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rožmitálští na Jakuba Jana Rybu nezapomínají

15. 12. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/51 Vánoce, 15.12.2009, Autor: Jiří Prinz

Život Jakuba Jana Ryby je neodmyslitelně spjat s Rožmitálem pod Třemšínem. Právě sem v roce 1788 nastoupil jako učitel a zde také roku 1796 poprvé zazněla jeho Česká mše vánoční. Jak ale s Rybovým odkazem nakládá dnešní generace? Nezapomíná na svého velkého spoluobčana?

Rybova ulice, základní umělecká škola nesoucí Rybovo jméno, hřbitov, na němž je slavný skladatel pochován – to jsou jen některé skutečnosti, které dnešním obyvatelům Rožmitálu pod Třemšínem jméno autora České mše vánoční připomínají. O Rybův odkaz zde pečuje už dvacet let Společnost Jakuba Jana Ryby. Ta dosud mohla seznamovat veřejnost s Rybovým dílem pouze v jedné malé místnosti zdejší základní umělecké školy. „Několikrát do roka muzeum navštěvují místní i přespolní školy. Snažíme se, aby lidé poznali i další Rybovu tvorbu, a tak se nám podařilo vydat cédéčko s Rybovými kvartety,“ bilancuje činnost společnosti její tajemnice Ivana Hoyerová. Zároveň ale upozorňuje na nový úkol, který před společností stojí: připravit pro příští rok rozsáhlou expozici o Rybovi pro nově budované muzeum v centru města, kde bude Rybovi věnováno celé jedno patro. „Rybova síň funguje ve městě už od 60. let, ale tohle bude krásná a rozsáhlá expozice. A bude jediná na našem území,“ říká Ivana Hoyerová. Podle rožmitálského místostarosty Miloslava Marouška si město od nového muzea slibuje především probuzení většího zájmu o celý podbrdský mikroregion. „Věříme, že nám nové muzeum pomůže přilákat turisty, což by velmi pomohlo rozvoji obce. A na Rybovi se dá stavět. Už dnes ho využíváme na všech propagačních materiálech,“ říká místostarosta. O odkaz Jakuba Jana Ryby dbá i místní církev. Pravidelně dvakrát do roka zde pořádá koncert, jímž si připomíná skladatelovo narození a úmrtí. „Vystupují zde žáci a učitelé místní základní umělecké školy. Hrají se skladby, které mají k Rybovi nějaký vztah – buď přímo některé z jeho děl, anebo skladba z jeho doby. Nejkrásnější je, když se podaří některé Rybovo dílo nově objevit a při našem koncertu je pak poprvé uvedeno,“ říká místní farář P. Ivo Prokop. Vrcholem připomínky Jakuba Jana Ryby je pak tradiční půlnoční mše. Ta probíhá v témže kostele a za doprovodu právě těch varhan, na nichž Ryba poprvé svou Českou vánoční mši představil. „Máme zde opravdu krásnou půlnoční mši, na kterou přijedou lidé třeba až z Plzně či Prahy – a kdo se jen o chvilku opozdí, už se do kostela nedostane,“ říká P. Ivo Prokop. O vztahu místních obyvatel k Rybovi podle něj nejlépe vypovídá skutečnost, že u jeho hrobu vždy svítí svíce.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou