26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Víra mi stanovuje hranice

10. 6. 2014

|
Tisk
|

ALFONZ JUCK je novinářem a manažerem atletických mítinků, z nichž asi nejznámější je Zlatá tretra Ostrava. Zároveň je moderátorem křesťanské TV Lux.

Vydání: 2014/24 Polští lékaři hájí svobodu svědomí, 10.6.2014, Autor: Michaela Famfulíková

Ano, samozřejmě. Roku 1972 jsem jako desetiletý chlapec sledoval olympijské soutěže v Mnichově. Tam to všechno začalo. Hrozně mi vadilo, že američtí sprinteři na 100 m zaspali meziběhy a Valerij Borzov vyhrál oba sprinty. Ještě že se ve štafetě těšily USA…

Prakticky ve stejném čase jsem si začal dělat atletické tabulky a taky trénovat atletiku. V žákovském a dorosteneckém věku jsem dosahoval solidních výkonů coby sprinter a později běžec na 400 m překážek, ale nebyl jsem velký talent, a tak mě to začalo více táhnout k práci novináře, organizátora a hlasatele na závodech.

Úžasný zážitek! Organizátoři o mně věděli, že jsem statistik a mám přehled o výkonech a jménech, tudíž mě pozvali, zda bych jim nepomohl při nasazování závodníků do startovní listiny. V roce 1981 jsem měřil vítr jako rozhodčí a již o dva roky později mě potkala první hlasatelská zkušenost, a to u technických disciplín. Odmoderoval jsem dva světové rekordy ve skoku o tyči Sergeje Bubky ze SSSR z let 1984 a 1988 (585 a 605 cm) před více než dvoutisícovou kulisou. Později moje angažovanost narůstala, pomáhal jsem při získávání atletů na závody a stále více se seznamoval s organizací velkého mítinku. V devadesátých letech jsem už prakticky měl na starosti startovní listinu, program i kontakty se zahraničím. A samozřejmě jsem mítink moderoval.

V pozitivním slova smyslu byl na vině Jan Železný, světový rekordman v hodu oštěpem, který navrhl moje jméno právě se rodícímu managementu Zlaté tretry na přelomu let 2001/2002. Působení na Zlaté tretře je naplněním mých snů a představ při organizaci mítinků.

Už kdysi, když jsme coby bratislavští organizátoři spolupracovali s Tretrou, mi Ostrava přirostla k srdci. Mám to město rád, bylo vždy příjemné se tam vracet, je pro mě druhým domovem. Cítím, že lidé mají tento podnik rádi. Nikdy nezapomenu na rok 2005, kdy pršelo, a nekryté tribuny byly plné. Fantastické bylo, že diváci neodešli, ale zůstali pod deštníky a pláštěnkami.

Určitě ano, otázkou je, zda bude Diamantová liga pokračovat po roce 2014 v současné podobě. V tomto období se o tom diskutuje, ale ať už bude model uspořádání jednodenních mítinků jakýkoli, Zlatá tretra může hrdě aspirovat na začlenění do nejvyšší kategorie.

Je jich strašně moc a jsem za to vděčný. Byl jsem komentátorem atletických soutěží na posledních pěti olympijských hrách pro Slovenskou televizi a byly to úžasné okamžiky. Mohl jsem zprostředkovat milionům diváků, co mě nejvíc baví. Od rekordu Michaela Johnsona na 200 m v Atlantě přes triumf Australanky Cathy Freemanové na 400 m na domácí půdě v Sydney, Šebrleho zlatou desetibojařskou medaili na OH 2004 v Aténách nebo výsledky jamajského sprintera Usaina Bolta v Pekingu a Londýně. Naplňovala mě organizace akcí v Ostravě, Bratislavě, Dubnici, v halách v Praze, Třinci, Hustopečích…

Rodiče mě od malička k ní vedli. Poté co mi bylo osmnáct, se moje náboženská orientace ještě více prohloubila – i díky mé budoucí manželce.

Myslím, že velmi. Lépe se mi překonávají překážky a těžší situace. Na druhé straně je pro mě víra takovým majáčkem, který bliká a stanovuje mi hranice, jež nechci překročit.

Tato otázka by mohla být nasměrována na celý sport, nejen na atletiku. Symbióza těla a ducha platí stále. Snaha o dobro a radost též. To je jedna z funkcí sportu, aby se vytvářely pozitivní emoce. Nositelé sportu jsou jednotlivé osoby a mnohé z nich se snaží ctít spravedlnost a smysl pro fair play. I díky sportu jsou lidi vedeni k těmto hodnotám. Jako v každé sféře lidského života jsou ale osoby a skupiny, které se snaží dostat k prospěchu nefér. Věřím však, že je těchto lidí méně než těch čestných.

Vlastním příkladem, nic více a nic méně.

Prakticky od jejího počátku v roce 2008. Mám na starosti jednou za měsíc meditativní debatu U Nikodéma. Je to naše společné dílo s manželkou – ona má na starosti scénář a dramaturgii jako větší odbornice v této oblasti. A já jsem moderátor.

Mnoho skvělých lidí, o nichž se nepíše, ale jejich příkladná práce a hlavně pomoc ostatním je úžasná. Je to několik kněží, biskupů, řeholníků, odborníků na teologii a mnoho lidí z terénu, kteří jsou skvělí tím, že svému okolí pomáhají. Snažím se vše, co dělám, dělat nejlépe, jak to jde – ve vztahu k Bohu, v rodině a též v práci. Ne vždy se to daří, ale nevzdávám se.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou