12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Sochy jsou jako moje děti

25. 7. 2017

|
Tisk
|

Jeho sochy zná většina z nás. Známý je i fakt, že sejmul posmrtnou masku Janu Palachovi a po roce 1989 vytvořil pomník obětem komunistického režimu, Miladě Horákové i knězi Josefu Toufarovi. Sochař OLBRAM ZOUBEK zemřel před prázdninami ve věku 91 let. Na jaře jsme se ještě sešli v jeho pražském ateliéru.

Vydání: 2017/30 I kněží vyráží Alpská oslava sv. Jakuba na dovolenou, 25.7.2017, Autor: Radek Gális


Už málo, za poslední půl roku to ve mně nějak vyschlo. Už mě nebaví něco dělat, ani nic nedělám. Tvůrčí práce totiž potřebuje vnitřní přetlak, a ten už já v sobě necítím.
Samozřejmě, že dělat do tak vysokého věku vyžaduje dobrou fyzičku, a aby vám ruce trochu fungovaly. Ale jde také o duši, aby měla ještě co říct. A to už u mě po devadesátce vyprchává.
Četl jsem o pateru Toufarovi knihu od Miloše Doležala, a tak mě to vzalo. Pocta Josefu Toufarovi byla poslední velká socha, kterou jsem udělal. Na jinou další už si netroufám, ale tahle mě ještě držela, bavila a asi i vyšla.
Udělal jsem také náhrobek Jana Palacha nebo Jana Zajíce. Pietním námětům jsem se hodně věnoval. Tahle práce mi nebyla proti mysli, naopak mě bavila. Jedna z dobrých možností sochařiny je, že zpodobněním může někoho oslavit. Proto se dělají sochařské pomníky. Těšilo mě, že jsem mohl jako sochař posloužit lidem, kterých jsem si vážil.
Já jsem z toho vyklouzl. Kdybych se živil sochařinou, asi bych se také neubránil politickým námětům, jenže já jsem se sochařinou neživil. Řadu let jsem se zabýval restaurováním – to je apolitická činnost, nadčasová a hezká, při které jste pořád venku. Specializoval jsem se na sgrafito.
K téhle práci mě přivedl profesor Wagner. Když dělal na pražské Míčovně, kde je překrásné sgrafito, vzal si nás pár ku pomoci. Tak jsem k téhle práci přičuchl. Pak jsem restauroval už sám – nejprve jako člen party, pak jako její vedoucí. Dostal jsem se i do Litomyšle, kde mě čekal největší úkol. Celý zdejší zámek pokrývá velikánské sgrafito. Strávil jsem zde asi sedmnáct sezon. Moje první žena zemřela. V Litomyšli jsem se pak seznámil se svou druhou manželkou Marií, takže tohle město je pro mě osudovým.
Se svým životem. Tyhle sochy jsou moje děti, které mě neustále doprovázejí, dívají se na mě, poměřují mě a já se poměřuji jimi. Žiji tady s nimi.

Olbram Zoubek (1926–2017) vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze. V roce 1952 absolvoval a oženil se s Evou Kmentovou. V roce 1959 na výstavě skupiny Trasa v Galerii Fronta v Praze vystavil sochu Zastřeleného, který byl záhy z výstavy na pokyn funkcionářů KSČ odstraněn. V roce 1965 se nastěhoval do ateliéru v Salmovské ulici v Praze, kde působil až do smrti. V lednu 1969 sejmul posmrtnou masku Jana Palacha, později osadil bronzový náhrobek na jeho hrob. StB ho však odstranila a zničila. Po pádu komunismu byl náhrobek podle původního modelu znovu odlit a osazen. Řadu let strávil Zoubek na restaurování pláště renesančního zámku v Litomyšli. V roce 1980 zemřela jeho manželka Eva Kmentová, o rok později se oženil s Marií Edlmanovou. V roce 2002 byl na úpatí pražského Petřína odhalen jeho pomník obětem komunismu. Před evangelickým kostelem v Praze 5 stojí jeho Milada Horáková. V posledních letech pracoval na soše pro Josefa Toufara, kterou daroval kostelu sv. Víta v Zahrádce. Zoubkovo dílo je zastoupeno v Národní galerii v Praze a v dalších galeriích, největší soubor jeho prací je v majetku Města Litomyšle, kde je i jeho stálá expozice.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou