26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Šel bych do toho znova

14. 5. 2019

|
Tisk
|

Z římského exilu si přinesl lásku k italské kuchyni, zatímco nefalšovanou radost mu dokáže udělat chápavý, pro věc zaujatý a tvůrčí student. Křesťanský teolog, katolický kněz a univerzitní pedagog Mons. KAREL SKALICKÝ slaví 85. narozeniny.

Vydání: 2019/20 Biskupové k eurovolbám, 14.5.2019, Autor: Zdeněk A. Eminger


 
Vesměs hračky: vláček, selské hospodářství se zvířátky, figurky frontových vojáků – to všechno mi utkvělo v paměti, jen už dnes nevím, po čem jsem tenkrát toužil nejvíc.
Lze na to odpovědět jinak než – víra? Jistě má svou důležitost rozumná životospráva, ale ten poslední důvod je tam někde výš nad námi. Když je mi ta kondice dopřána, musím z toho vyvodit, že se ode mne ještě něco očekává.
V této situaci, v níž se zrovna nacházím, nejraději vzpomínám na moře. V létě, když je vedro, nejraději vzpomínám na horské túry po Alpách. Když mám při přednášce před sebou několik starších osob, vzpomínám nejraději na nabitou obrovskou aulu lékařské fakulty Gemelli s více než dvěma sty studenty, a tak bych mohl pokračovat. To „nej“ totiž nemůže být absolutní a řídí se tak trochu podle postavení, v němž se člověk zrovna vyskytuje.
Svým raným pozemským zájmem jsem lesník, pozdější touhou srdce jsem Božím knězem a stálým sklonem rozumu profesor.
Samozřejmě že chyběly. Musel jsem si zvykat. A když už jsem to nemohl vydržet, ujel jsem na Monte Cavo a tam se toulal po lese, kde rostly převážně jedlé kaštany.
Ti lidé, kteří pro mne hodně znamenali, nebyli nikdy tak úplně bezejmenní. A ti, co jimi opravdu byli, jsou tak nesčetní, že je těžko říct, jak mě kdo poznamenal. Projeví se to někdy tak, že se mi zjeví ve snu, jindy zase tak, že si na něj či na ni vzpomenu v určité okamžité životní situaci.

Mons. KAREL SKALICKÝ (nar. 20. května 1934 v Hluboké nad Vltavou) je česko-římský teolog, vědec a spisovatel, katolický kněz, vysokoškolský pedagog, emeritní profesor Papežské lateránské univerzity a Teologické fakulty v Českých Budějovicích, kde dodnes působí. Mezi lety 1956 až 1994 žil v italském exilu, kde navazoval na dílo prof. Vladimíra Boublíka. Jeho významnou spolupracovnicí byla po řadu desetiletí doktorka teologie Monica Schreier. Byl redaktorem teologické revue Studie, duchovním asistentem mládeže v Oratoriu sv. Petra ve Vatikánu, duchovním správcem českých emigrantů v Itálii, druhým sekretářem kardinála Josefa Berana a účastníkem Druhého vatikánského koncilu. Je nositelem Řádu Tomáše G. Masaryka a autorem řady knih – letos vyšly jeho tituly Církev v Evropě, Evropa v církvi: Teologický vhled do dějin Evropy prismatem svobody a revoluce (Trinitas) a Revolvit lapidem. Projevy z let 1966–2019 (Trinitas).
 

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou