26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Přepadli spící řeholníky a nahnali je do autobusů

8. 4. 2010

|
Tisk
|

Vydání: 2010/15 Náhody, nebo zázraky?, 8.4.2010, Autor: Tomáš Kutil

Za pár dní, v noci ze 13. na 14. dubna, uplyne přesně šedesát let od chvíle, kdy komunisté podnikli tzv. Akci K. Při ní nezákonně a násilně přepadli kláštery mužských katolických řeholních řádů a jejich obyvatele internovali. Pozadí celé akce rozkrývá v rozhovoru pro KT historik VOJTĚCH VLČEK.

Dnes už si mnozí z nás ani neumí představit, že by někdo zastavil před klášterem, všechny jeho obyvatele vyhnal ven a odvezl pryč… Jak to tehdy podle dostupných svědectví vypadalo?

Scénář byl na všech místech obdobný: Kláštery byly krátce před půlnocí obklíčeny a přepadeny příslušníky SNB, StB a milicí, k budovám byly přistaveny auta a autobusy. Někde jim otevřeli vchod sami řeholníci, jinde dosazení zmocněnci nebo došlo k vyražení dveří. Poté vběhli ozbrojenci do kláštera, přepadli pokoje spících řeholníků a nahnali je všechny do nějaké větší místnosti, zpravila jídelny. Zde jim oznámili, že se klášter „z vůle lidu“ ruší a že budou převezeni do centralizačního střediska. Řeholníci si museli pod dohledem strážců během deseti minut sbalit nejnutnější věci a nastoupit do autobusů. Poté byli převezeni do zmíněných centralizačních středisek. Máme zprávy o tom, že dva řeholníci se pokusili v Praze a v Moravské Třebové uprchnout, ale byli zatčeni. Několik řeholníků, kteří nebyli v době akce v klášteře, nýbrž na cestách, se začalo skrývat. Nejdéle to vydržel dominikán P. Dominik Marek – až do roku 1961, kdy se dobrovolně přihlásil úřadům, protože se domníval, že se na něj vztahuje amnestie z roku 1960. Místo omilostnění však byl odsouzen na čtyři roky odnětí svobody.

Je možné říci, jak dlouho a jak důkladně byla celá akce dopředu plánovaná?

Prý měla velmi podrobný rozpis, co kdy a kde budou její aktéři dělat… Akce byla detailně připravována téměř tři čtvrtě roku. Připravoval ji Státní úřad pro věci církevní, SNB a StB prostřednictvím svých orgánů v krajích a okresech. Církevní tajemníci pořizovali soupisy klášterních budov, jejich plány, evidovali počty řeholníků, vytvářeli jejich seznamy dle domů, ale také kádrové posudky – ti „nebezpečnější“ (provinciálové, představení domů a další „reakční“ řeholníci) měli skončit v internačním táboře s přísnějším režimem. V březnu 1950 byli do salesiánských a jezuitských internátů, které byly nejpočetnější, dosazeni zmocněnci, aby kontrolovali chod domů, činnost řeholníků a studentů, hospodářské poměry, možnosti úniku apod. V této době už někteří prozíraví řeholníci cosi nekalého tušili, a proto se pokusili ukrýt cennosti, případně dávali bohoslovcům peníze, aby je zabezpečili pro těžkou budoucnost. Za to pak byli někteří z nich odsouzeni. Akce K byla tedy skutečně detailně plánována, protože i ti řeholníci, kteří nebyli v době přepadení klášterů doma, byli později zajištěni a převezeni do internace. S podobnou precizností si počínalo například gestapo při vyhlazení Lidic.

Počítali komunisté s odporem, měli nějaký krizový scénář?

O tom, že se komunisté obávali určitých komplikací, případně i odporu, svědčí fakt, že se samotného zásahu proti neozbrojeným řeholníkům zúčastnilo 270 orgánů StB, 946 příslušníků SNB a četné jednotky Lidových milicí. K deportaci řeholníků bylo pak použito 71 autobusů a 129 automobilů. Každý klášter byl přepaden několika desítkami členů ozbrojených složek. Navíc – aby se předešlo protestům věřících – bylo zajištěno, aby hned následujícího dne byla v kostelích u přepadeného kláštera sloužena mše některým z diecézních kněží. Případné nesouhlasné reakce měli obyvatelstvu rozmlouvat místní předsedové národního výboru. Akce byla samozřejmě přísně utajovaná.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou