12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Nenechat se odradit temnotou

1. 8. 2017

|
Tisk
|

O ženách v církvi, papežích i o křesťanství v dnešní Francii s KT rozmlouvala a korespondovala profesorka biblistiky ANNE-MARIE PELLETIEROVÁ. Francouzská teoložka je první ženskou laureátkou Ratzingerovy ceny, která se uděluje za výjimečný přínos v teologii.

Vydání: 2017/31 Pietro Parolin navštíví Rusko, 1.8.2017, Autor: Kateřina Koubová



Nejprve velké překvapení. Pak se přidal pocit skutečné závratě. Kým by neotřásla myšlenka, že má propůjčit svá slova k modlitbě církve, jíž bude předsedat papež? A navíc v kritickou chvíli, kdy křesťané stojí u paty kříže, aby meditovali nad tajemstvím spásy. Nad touto závratí však brzy zvítězila radost. Uvědomila jsem si, že mým prostřednictvím byl povolán hlas žen. Byla tedy pozvána a zviditelněna církev v celé své šíři, složená z mužů a žen, a to nad rámec běžné veřejné prezentace církve v podobě mužského kněžství.
V dnešním světě, který není pro Evropu, svět ani církev jednoduchý, máme velké štěstí, že jsme dostali dva papeže, kteří nám navzdory svým odlišnostem dávají to, co potřebujeme. Benedikt XVI. je velkým svědkem služby rozumu, tak nezbytné v této bouřlivé, zmatené a dezorientované době. Kromě svých encyklik Deus caritas est (Bůh je láska) nebo Spe salvi (Zachráněni v naději), které by nám měly uprostřed nejistého světa pomáhat se utužit v lásce a naději, nás vrací k tomu, abychom si uvědomili, jaké poklady nese křesťanská kultura a jak jít dál s důvěrou a tvořivostí – neboť ty jsou principem plodné teologické práce.
Ten nás rovněž vede k síle a stálé aktuálnosti evangelia. Ale dělá to tak, že nám ukazuje evangelium jako velký nástroj k tomu, abychom se utkali se vším, co je dnes znetvořeno zlem. Upřímný a zvučný hlas papeže, který mluví o otevřenosti vůči druhému, o přijetí ztraceného nebo o bezmezném Božím milosrdenství, je požehnáním, jež se nese až za hranice církve a zaznívá v celé rozčarované společnosti. To nesnižuje teologickou hodnotu tohoto hlasu. Naopak, když se kazatel v teologické promluvě ohlíží na konkrétní život lidí, tehdy jeho slova nabývají na důvěryhodnosti a jejich účinek roste.
Je těžké popsat diagnózu v několika málo větách. Nelze popřít, že při pohledu na celou společnost je Francie zemí odkřesťanštěnou. Ale při bližším ohledání terénu najdete nezpochybnitelnou křesťanskou vitalitu. Objevíte komunity, společenství skromných rozměrů, která odvážně a aktivně žijí evangeliem. A to i v diecézích považovaných za náboženskou poušť. V první řadě tam vidíte laiky po boku kněží, někde dokonce kněží už nejsou. Tito laici jsou oddaní církvi a mnohdy mají pozoruhodné duchovní znalosti. Stejně diskrétně, ale účinně se křesťané angažují tam, kde panuje bída nebo nejisté životní podmínky.
Přes to všechno naše Francie, ač odkřesťanštěná, zůstává významnou měrou zemí, v níž nechybí slova ani gesta, z nichž čiší evangelium. „Mou nenávist nezískáte,“ prohlásil muž, jehož manželka zemřela vloni při útoku v hudebním klubu Bataclan. Jeho slova měla velký vliv na situaci, která nastala. Stejně tak zapůsobilo to, jak Francie uměla zareagovat na vraždu patera Hamela: odmítla se uzavřít do agresivního odsouzení islámu. I když primárně s touto reakcí jako první přišla církev, přerostla v celospolečenský postoj. To je důkaz, že tato země je ponořena v křesťanské tradici.
Vedle polemických diskusí o přijímání přistěhovalců se každodenně mnoho dobrovolníků angažuje v pomoci uprchlíkům. Denně tak ztělesňují Ježíšova slova „měl jsem hlad, a dali jste mi najíst, byl jsem vězeň, a navštívili jste mě“.
Zároveň se ale ve francouzském veřejném prostoru prosazuje silná identita ostentativního katolicismu. Ačkoliv je ve společnosti menšinou, rád a hodně nahlas se projevuje v médiích. Silně a hlasitě odsuzuje nihilistickou kulturu, proti níž se  prezentuje jako poslední útočiště. Roli církve vidí především v kritické bdělosti. Dialog s vnějším světem, který na sebe bere riziko setkávání se s druhými v duchu Druhého vatikánského koncilu, aniž by byl naivní, je tomuto proudu podezřelý.
Jak se ukázalo během francouzských prezidentských i parlamentních voleb, tento katolicismus se povážlivě naklonil směrem k politické pravici a nezaleká se ani postojů pravice krajní. To vše je doprovázeno návratem určitého klerikalismu. Spojit zmíněné protichůdné tendence ve francouzské církvi je náročný úkol.
Je důležité, aby nás tato komise vybavila historickými záznamy jak z pohledu Západu, tak Východu. Máme novou příležitost položit si otázku po výkonu jáhenské služby ve vztahu ke svátosti křtu. Každý pokřtěný jako Kristův učedník je přece povoláván, aby následoval toho, kdo nepřišel, aby si nechal sloužit, ale aby sám sloužil. Každého pokřtěného, muže i ženy, se tak týká Ježíšovo gesto z předvečera pašijí – mytí nohou učedníkům – a výzva k zachovávání tohoto postoje služby.
Co se služby týče, v tom mají ženy, řekla bych, určitou odbornost. Někdy až zničující odbornost, jak připomíná papež František, který odsuzuje, když se služba zvrátí v povinné nevolnictví žen.



Anne-Marie Pelletierová (nar. 1946 v Paříži) je uznávaná francouzská teoložka. Vyučuje výklad náboženských textů mj. na Collège des Bernardins v Paříži. Věnuje se rovněž roli ženy v církvi. Má doktorát z náboženských věd. V roce 2014 získala jako první žena teologickou cenu Nadace Josepha Ratzingera – Benedikta XVI. Letos ji papež František požádal, aby jako první laička připravila meditaci Velkého pátku při křížové cestě v Koloseu. Spolupracuje s Univerzitním institutem židovských studií E. Wiesela. Je členkou Francouzského katolického sdružení pro studium Bible a Lustigerova institutu. Je matkou tří dětí a babičkou. Napsala knihy „Křesťanství a ženy“ nebo „Znamení ženy“ (zatím nebyly přeloženy do češtiny). Její text o Amoris laetitia jsme přinesli v minulém vydání (KT 30).

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou