26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Křesťanství nemá býti firemní název

1. 10. 2013

|
Tisk
|

S předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem jsme se sešli v sídle strany v centru Prahy v kanceláři jednoho z jeho kolegů. Za stolem zde visela dvojjazyčná cedulka: Politische Gespräche verboten, politické rozhovory zakázány.

Vydání: 2013/40 Kardinál Marx: církev nezná cizince, 1.10.2013, Autor: Aleš Palán

Chtěl jsem s vámi mluvit o politice. Když je to nyní zakázáno, o čem budeme hovořit?

To je snad ještě protektorátní cedule… Prosím, pojďme do toho.

V čele TOP 09 stojí katolíci. Neznám tak důkladně váš program, ale kolikrát se tam objevuje slovo křesťanství, křesťanské ideje či hodnoty?

Málo. To nemá býti firemní název, ale obsah toho programu. Pokud jsme toho schopni, jako slabí lidé, alespoň částečně máme křesťanství žíti, ale příčí se mi používat ho jako reklamu.

Není to tedy proto, že to dnes není dost sexy?

Ne, zásadně ne. Politika je jedna věc a náboženství jiná otázka. Mám dost takového pokryteckého ohánění, člověk to má žít, ne se tím ohánět.

Pokud se už restituce církevního majetku nezpochybní, dá se očekávat, že odluka církve od státu přinese absenci zmínky o náboženské problematice v programech politických stran? Tedy alespoň takových, které se tím neohánějí?

Nemělo by to být tématem pro politiku. Doufám, že se smlouvy v tomto směru dodrží, a pak by konečně měla nastat odluka státu od církve. Církve musí samostatně žít. Po dlouholetých zkušenostech z různých zemí nejsem příznivcem toho, aby se církev opírala o stát. Ani opačně. Nedělá to dobře.

Jaká tam jsou nebezpečí?

Přizpůsobení se. Vyhovovat politikům není dobré. Církev musí být schopna včas zvýšit hlas a upozornit na nešvary, a sice odshora dolů.

Chodíte v Dřevíči, kde máte trvalý pobyt, do kostela?

V Dřevíči méně, obyčejně chodím v Praze, kde více bývám. Na venkově je to trošku obtížné, většinou jdu tedy zde. V neděli nerad ráno vstávám, tak jdu buď v pět k voršilkám, nebo v půl sedmé k dominikánům, někdy k Panně Marii Sněžné – jen člověk vstoupí do toho prostoru, je povznesen.

Ptal jsem se proto, abych zjistil, jste-li aktivním členem některé farnosti a znáte tam konkrétní situaci, právě co se správy majetku a jeho vydávání týče.

Přiznávám, že ne, jsem pořád někde v pohybu, tak jsem se k tomu bohužel nedostal. Chodívám někdy po sousedních obcích Dřevíče, do kostelíka v Nižboře, do bývalé zámecké kaple, kam hlavní okno za oltářem věnoval ještě můj dědeček. Ale jak říkám, obyčejně zajdu do kostela v Praze.

Tedy nemáte informaci zevnitř určité farnosti o tom, jak jsou restituce očekávány a co budou pro farnost znamenat.

Nikoliv. Bohužel mi Pán Bůh nedal dar, který dává pouze velikým svatým, zejména poustevníkům a těm, kteří žili na sloupu, a sice dar bilokace. Bez toho bych to nesvedl.

Možná by ale vrcholný politik, který se o restituce zasazoval, takovou zpětnou vazbu měl mít. Máte přece aparát politické strany, který by jistě svedl poskytnout vám takové informace.

Přiznávám, že mi takové vědění nechybí.

Bude pro TOP 09 tématem těchto voleb ochrana restitucí? ČSSD a komunisti mluví o jejich možném zpochybnění.

Doufám, že to nebude nutné, nerad bych, aby se to stalo tématem volebního boje. V případě, že by po volbách v novém parlamentu někdo vystoupil a hodlal porušit uzavřené smlouvy, samozřejmě je budeme hájit. Nebylo by to dobře, tyto věci se nemají stát tématem volebního boje.

Proč?

Nemám rád, když věci, co se týkají církve svaté, podléhají denním politickým střetům. Vytvářejí se pak falešné fronty… Měli bychom uvažovat o jiných tématech.

Druhé kolo prezidentské volby bylo emočně hodně vypjaté. Jako by levice ono emoční vzedmutí chtěla podržet i pro kampaň do voleb parlamentních, a to včetně jisté personifikace – vy, respektive váš místopředseda Kalousek, versus prezident Zeman.

Při každých volbách lidé volí víc a víc osobnosti než strany. Přesvědčeného sociálního demokrata málokde najdete, ještě vzácnější je přesvědčený křesťanský demokrat. Lidi, kteří tvrdí, že jsou liberálové, moc nejsou a konzervativci už vůbec ne. Používáme tyto nálepky, bohužel nejsou patentované, a někteří je mohou používat tak, aniž k nim mají nejmenší vztah.

Nestává se pak z politiky určité fanouškovství?

Jistě: jsou přívrženci Klause, příznivci Zemana, příznivci buď Sobotky, nebo Haška, já mám svoje příznivce. Lidi to tak chtějí vidět. Bohužel náplň politických stran dnes vypršela. Jsem starej, a tak si ještě pamatuju křesťanské demokraty, kteří mohli poutavě mluvit o křesťanském sociálním učení církve, protože ho znali. Znal jsem sociální demokraty, kteří stejně mluvili o tom, jak se vyvíjelo sociálně demokratické myšlení, v čem se liší od komunistů, a tak dále. Něco takového bychom dnes dlouho hledali. Aparáty stran jsou namířeny na kandidáta a nějaké myšlení, nějaké vize? To už dávno není. Nikde tu není přesvědčený sociální demokrat ani přesvědčený křesťanský demokrat, snad je jich pět v obou těchto řadách, toť vše. Ani v zahraničí to není lepší, zažil jsem v Rakousku, kde jsem dlouho žil a politiky jsem od padesátých let dobře znal, stejné vyprázdnění. V Německu taktéž, ačkoliv tam slavně vítězí strana Merkelové. Když se ale objektivně podíváme na to, co CDU podporuje, je to forma sociální demokracie.

Je TOP 09 podle vás v tomto směru výjimkou?

Není výjimkou, samozřejmě že ne.

Vaši marketingoví poradci vás za taková slova asi nepochválí…

Máme zaneseno hned v prvním dokumentu naší strany, že vycházíme z židovsko-křesťanské tradice, což je pravda a k tomu se známe. Ale znalost křesťansko-sociálního učení církve u nás nebude větší než u lidovců.

V aktuálním programu tato idea zakotvena je?

Ne, ale když jsme zakládali naši stranu, hovořili jsme o tom a to platí nadále, nebudeme to jen nově opakovat.

Kdo bude v předvolební kampani vaším hlavním soupeřem?

Podívejte se, ve skutečnosti naším hlavním soupeřem bude netečnost, nálada, že se nedá nic dělat, že člověk nepůjde k volbám, protože „stejně jsou to všichni zloději“. Z politických kruhů bude hlavním naším soupeřem sociální demokracie, ale důležité je to první.

Budete sázet v kampani na vymezování se vůči Zemanovcům – a tím na jakési připomenutí druhého kola prezidentských voleb?

Nevymezuji se proti Zemanovcům, to je malý spolek, vymezuji se proti myšlence měnit ústavu. Mohu si představit, že se ústava může změnit, zavede se prezidentský systém jako ve Francii, ale já toho příznivcem nejsem. Z velmi dobrých důvodů musíme dbát o co nejpečlivější dodržování práva, řádným způsobem pečovat o náš ústavní pořádek.

Slyšel jsem, že primárky u vás ve straně na krajské úrovni probíhaly až od druhého kola, že lídry delegovalo do krajů ústředí. Je to pravda?

Je to jaksi tak, byla o tom diskuse a vyhradili jsme si, že poslední slovo má předseda. Většina kandidátek je sestavena na místě, málokdy jsme zasáhli v prvních místech. My nejsme federace krajských stran, nýbrž jedna strana, která má jedno vedení.

Žádné žaloby a protesty nespokojených kandidátů tedy neočekáváte.

Žaloby by byly oprávněné tehdy, kdybychom porušili stanovy, což se nestalo.

Pokud se předvolební průzkumy nemýlí, pravice se ve volbách prosadí jen velmi těžko…

Dostane přes prdel, řekněme to takto.

Spekuluje se o možné koalici TOP 09 se sociální demokracií.

Máme velmi odlišný program, to by bylo velmi těžké, byť v politice se člověk musí naučit umět uzavřít i kompromis. V tomto případě by to nicméně bylo krajně obtížné, nevím ani, zda po volbách v této straně bude vládnout Sobotka, Hašek, nebo přímo pan prezident. To všechno jsou nejasné otázky. Vždycky jsem říkal, že v demokracii zásadně musí být možné, aby každá demokratická strana mohla s jinou stranou uzavřít koalici. Nicméně spojení stran s tak protichůdným programem obyčejně funguje jen při vnějším nebezpečí, například za druhé světové v Británii, kdy takovou koalici uzavřel Churchill. V Rakousku dobře fungovala velká koalice pouze v době okupačních mocností, kdy tam stáli Rusové, Američané, Angličané a Francouzi. Když funguje velká koalice dále, obyčejně strany brzdí a pokrok se tiší.

Česká politika v posledním čtvrtstoletí nemá zkušenost s velkou koalicí, ale má zkušenost s opoziční smlouvou. Vylučujete, že byste byli ochotni tolerovat menšinovou vládu sociální demokracie v nějaké podobě nové opoziční smlouvy?

Proč bysme měli něco takového dělat?

Mluvil jste přece o tom, že demokratické strany by měly mít možnost křížem uzavírat koalice.

To by byl teoretický požadavek. Sociální demokraté a pan Sobotka dávají jasně najevo, že by chtěli podobnou smlouvu uzavřít s komunisty. Tak od nás neočekávejte, že bychom něco takového podporovali.

Kdyby v tom byli komunisti, netroufl bych si o tom spekulovat, ale výsledky by mohly dopadnout tak, že tuto podporu byste ČSSD mohli zajistit jen vy sami, případně s ODS, která už zkušenost opoziční smlouvy má.

Řekl bych, že to tak nevidím, když se dívám na osobnosti v sociální demokracii, na vliv pana prezidenta, který se jasně vyjádřil, že by si nepřál, aby tu byla koalice mezi sociální demokracií a TOP 09.

On mluvil ale o koalici, nemluvil o této formě podpory.

Já to tak nevidím…

Někteří členové TOP 09 přišli v minulosti z lidové strany. Teď je tu možnost, že se KDU-ČSL do sněmovny vrátí.

Ano, dobří holubi se vracejí…

Jaký je vztah mezi těmito dvěma stranami, emoce již opadly?

Podívejte se, já žádné takové emoce neprožíval, neboť jsem v KDU-ČSL nebyl.

Vy ne, ale mnozí jiní ano.

Josefa Luxe jsem měl velice rád, byl to zajímavý člověk. Žádné předsudky vůči lidovcům nemám, je to jedna z nejstarších českých stran, která si prožila své. Samozřejmě je to jako po rozvodu: manželé o sobě zpočátku nemluví moc hezky. Někteří, kteří z té strany odešli a jsou v TOPce, to dávno překonali, někteří ne. Upřímně řečeno, já se o to nestarám, mě tato otázka nezajímá. Já si s panem Bělobrádkem dobře rozumím, přeji mu mnoho štěstí, ale každý musíme jít svou cestou. Skutečně nic proti lidové straně nemám, ale utkvěla ve svých ideálech a částečně osobnostech příliš v minulé době, to je její nevýhoda.

Zmínkou o rozvodu jste mi nahrál, protože i vy sám jste se rozvedl a se stejnou ženou znovu oženil. Je tedy možné, že někdy dojde k integraci na pravici křesťansko-demokratických stran?

Nevím. Nevím, co bude v další generaci.

Těšíte se na volební kampaň?

Mám volební kampaň docela rád, rád se setkávám s lidmi.

Osobně máte těch kampaní za sebou hodně, možná více než kdokoliv jiný.

Setkání s lidmi je vždycky zajímavé. Jsem vlastně strašně zvědavý člověk, to je má nejsilnější vlastnost, mě opravdu zajímá, co si lidi myslí v Přerově a co v Písku, kde je tlačí bota v Havířově a kde v Pelhřimově.

Budete je zase zvát na pivo s Karlem?

Zajisté ano, nepředpokládám, že by se vedl volební boj šampaňským. Ostatně, veliký objev poslední kampaně pro mě byl, že v Čechách a na Moravě byla obnovena spousta malých pivovarů, které mají báječnou kvalitu. Po pravdě řečeno, jsem ve velikém pokušení se takto pozvolna prochlastat celou Českou republikou. Stálo by to za to…

V prezidentské volbě jste trochu schovávali Miroslava Kalouska. Teď už ho schovávat nebudete?

My jsme ho neschovávali, jen jeden může být kandidát na prezidenta, nemělo smysl ho při prezidentské volbě stavět vedle kandidáta. Nyní to smysl má.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou