16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Karmelitánské nakladatelství míří k záchraně

25. 10. 2016

|
Tisk
|

Karmelitánské nakladatelství (KNA) už není tak zcela karmelitánské. O změnách hovoří jeho ředitelka Alena ANNE-MARIE NEDOMA.

Vydání: 2016/44 Zvony pro Sýrii zněly napříč světem, 25.10.2016, Autor: Jiří Macháně


Názvem zůstáváme Karmelitánské nakladatelství. Až do srpna tohoto roku byl jediným vlastníkem řád karmelitánů. Nyní máme majitelů sedmnáct, šestičlennou dozorčí radu a začali jsme plně fungovat jako obchodní společnost. Celé je to řešením velkých finančních problémů KNA z minulosti, které snad nebyly způsobeny zlými úmysly. Nicméně vize byly předřazeny ekonomickému uvažování. Kvůli dluhovému břemenu jsme se tak ocitli na hranici přežití. S přispěním církevních subjektů a po domluvě s dalšími věřiteli jsme ale vyhlášení úpadku odvrátili.
Resuscitace KNA začala de facto už na konci roku 2013 odvoláním původního vedení a pokračovala ozdravnými kroky po mém nástupu o rok později. Stabilizace nakladatelství začíná až nyní i vstupem nových vlastníků do firmy. V ozdravném procesu bude ale třeba pokračovat, protože zatím zcela chyběly prostředky na udržitelný rozvoj.
Předesílám, že už na začátku záchrany KNA jsme věděli, že jako oddlužená firma bude mít šanci vydělávat. Kdybychom vyhlásili úpadek, nejspíše bychom zanikli. Pohledávky věřitelů v konkursu navíc bývají v Česku a v tomto oboru uspokojeny jen z nepatrné části. Abychom předešli katastrofickému scénáři, snažili jsme se s věřiteli domluvit. Nabídli jsme jim buď kapitalizaci pohledávky, tj. možnost stát se jedním z majitelů, nebo odkup pohledávky za část její nominální hodnoty vyšší než v případě konkursu. Další možností byla dohoda o rozložení splátek na 30 let s nízkým úrokem.
Majiteli jsou v naprosté většině církevní subjekty, například Česká biskupská konference a Konference vyšších představených ženských a mužských řeholí. Všechny vlastníky lze nalézt v obchodním rejstříku.
KNA je největším ryze křesťanským nakladatelstvím z hlediska obratu, stále provozuje 12 obchodů. Zatím se jej podařilo zachránit a může plnit vydavatelské i pastorační poslání.
Máme připravený rozumně redukovaný ediční plán, abychom nezahlcovali trh novinkami a drželi se kvality. Chceme se dále otevřít celé křesťanské veřejnosti, nejen katolické. Chceme více oslovovat sekulární trh, aniž bychom tím ustupovali z původních východisek. Například Komiksová Bible byla velmi úspěšná napříč čtenářskou obcí. Podobně dobře se i v běžných knihkupectvích prodávala třeba kniha Anonymní katolík. Právě v rámci beletrie lze nabízet tituly, v nichž nejde primárně o křesťanství, ale o silné lidské příběhy s výrazně duchovním poselstvím. Současně si chceme udržet klíčovou pozici při vydávání liturgických knih a teologie.
Díky tomu, že jsme si zachovali obchodní síť a distribuci, jsme schopni ke knihám nabídnout další produkty spojené s činností církve a potřebami věřících – devocionálie, liturgické předměty či klášterní produkty. I to je důležitý prvek naší existence.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou