9.–15. dubna 2024
Aktuální
vydání
15
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Karel Schwarzenberg: Svatý otec se o nás zajímá

29. 4. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/18 Čtyři mariánská zastavení, 29.4.2009, Autor: Tomáš Kutil

V exkluzivním rozhovoru pro KT popisuje ministr zahraničí Karel Schwarzenberg své setkání s papežem Benediktem XVI. Ministr papeže navštívil před několika dny na generální audienci a poté se spolu sešli ke krátkému rozhovoru. Důvodem setkání byla připravovaná cesta Benedikta XVI. do České republiky.

Jak vaše setkání vypadalo? Mohl byste ho stručně popsat?

Byla to především velká audience na svatopetrském náměstí, velmi dlouhá. Náměstí bylo plné a Svatý otec pozdravil nejrůznější návštěvníky z celého světa a požehnal jim. Při odchodu se u nás zastavil a řekl, že se těší na návštěvu v Česku.

Papeži jste přivezl jako dárek knihu. Proč zrovna knihu a jakou?

Poněvadž vím, že Svatý otec je člověk nadmíru vzdělaný. A já jsem náhodou našel krásné vydání Dějin Čech z 16. století, které shodou okolností napsal jeho dávný předchůdce Silvio Piccolomini (ještě jako tajemník císaře Bedřicha III.), který se později stal papežem Piem II.

Jak na vás papež při krátkém osobním setkání zapůsobil?

Byl velmi vlídný. Je to člověk se zvídavýma očima. Na cestu do Čech se očividně těší a zajímá ho, jak se u nás bude situace vyvíjet. Mám z toho velikou radost, poněvadž Svatý otec zatím mnoho cest nepodnikl, takže přicházíme na řadu poměrně brzy.

Jak dlouho se vaše setkání s papežem připravovalo?

Začali jsme o tom jednat ve chvíli, kdy přišla z Vatikánu zpráva, že by Svatý otec eventuelně navštívil Českou republiku. V tom okamžiku bylo třeba vyjednat naši návštěvu ve Vatikánu, abychom mohli předat oficiální pozvání od pana prezidenta a aby Svatý stolec dostal informaci z první ruky o tom, jaká je u nás situace a jak se vyvíjí.

Kým je Svatý otec pro vás osobně?

Na jedné straně je pro mě jako pro katolíka především hlavou církve, což je samozřejmě rozhodující. Na druhé straně je Vatikán pro mě jako ministra zahraničí jedním z nejdůležitějších center světa.

Co jste si ze setkání odnesl?

Ze všech rozhovorů – ať už s papežem nebo tajemníkem Mambertim, svým vatikánským protějškem – jsem zaznamenal živý zájem o naši zemi. To pro mě bylo velice povzbuzující.

Co očekáváte od připravované cesty papeže do České republiky?

Doufám, že si lidi u nás uvědomí, jak velice je ta návštěva významná. Bohužel mnozí z nich ztratili povědomí o tom, co katolická církev a její středisko ve světě znamená. Ne nadarmo se například francouzský či americký prezident a britský premiér snaží nastolit s Vatikánem co nejlepší vztahy. Nedávno jsem byl v Bělorusku a viděl jsem, jak tam roste víra. Jsou tam plné kostely. Svět je poněkud jiný, než jak to z té české kotliny někdy vypadá.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou