26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jsem kardinálem pro chudé

7. 5. 2019

|
Tisk
|

O Středoafrické republice (SAR) slýcháme v souvislosti s chudobou a ozbrojenými konflikty. Ten poslední pomohl ukončit osobní návštěvou papež František. Poté jmenoval zdejšího arcibiskupa Dieudonného Nzapalaingu kardinálem. Ten nedávno přijal delegaci české organizace Siriri, která zde dlouhodobě pomáhá, a zodpověděl několik otázek.

Vydání: 2019/19 Svatý otec v zemi růží, 7.5.2019

 
 
Je to povolání od Boha. Nepřihlásil jsem se do nějakého konkurzu na kardinála. Byl to Pán, který si mě povolal. A já jsem tuto misi z rukou Svatého otce přijal. Zcela ji spojuji se službou chudým. Ve Středoafrické republice žije mnoho chudých lidí, a proto vždycky říkám: Bůh, který miluje chudé, si vybral jedno dítě chudých, aby se stalo kardinálem. A proto tento kardinál musí být kardinálem pro chudé.
Ze čtrnácti dětí. Žili jsme v Bangassou na jihovýchodě SAR, 750 km od hlavního města Bangui. Můj otec je katolík a moje matka protestantka. Už od dětství jsem se tedy učil tomu, čemu říkáme ekumenismus. Do našeho domu přicházeli na návštěvu katolíci i protestanti. Když mi bylo asi deset let, přistěhoval se do naší čtvrti jeden mladý muž z Nizozemska. Učil katechismus, začal organizovat setkávání věřících a hrával s námi fotbal. Ptal jsem se, kdo je tento muž, který k nám přišel, aby s námi trávil čas, mluvil s námi, jedl s námi a hrál s námi fotbal... Řekli mi: „Je to kněz.“ A já si už tehdy řekl, že chci být jako on – stát se knězem.
Ale můj otec, farmář, neměl peníze, aby mi mohl zaplatit školné v semináři. Vypadalo to, že nebude možné, abych si tento svůj sen splnil. Běžel jsem v slzách za tím knězem. On pak přišel za mým otcem a nabídl mu práci truhláře u nich na misii. Díky tomu měl pak otec pravidelný příjem a mohl si dávat nějaké peníze stranou. Tak jsem vstoupil do semináře v Bangassou, kde jsem strávil čtyři roky, poté jsem tři roky pokračoval ve studiích v Kamerunu, kde jsem vstoupil do Kongregace Svatého Ducha, a pak ještě v Gabonu. Nakonec jsem odjel dokončit studia do Francie. V Marseille jsem strávil devět let jako misionář.
Když jsem byl mladý, nebyla v naší zemi taková krize jako dnes. Nebyly všude kolem nás zbraně, jako je tomu teď. Ráno jsme se probudili, měli jsme snídani, šli jsme do školy, odpoledne jsme se vrátili domů. Když vidím dospívání dětí dnes, je v tom velký rozdíl. Děti, které se narodily do války, velmi dobře znají krizi, problémy, úzkost, destrukci. Já jsem měl šťastné dětství. Neprožil jsem to, co prožívají děti dnes. Ve společnosti panovala mírumilovnost a klid. Mohli jsme s kamarády chodit ven, hrát fotbal, chodit na pole – tedy to, co je dnes pro mnoho dětí nemožné.

DIEUDONNÉ NZAPALAINGA CSSp (nar. 14. března 1967 v Bangassou) je arcibiskupem Bangui, hlavního města Středoafrické republiky, a prezidentem Charity SAR. Dne 19. listopadu 2016 ho papež František jmenoval kardinálem. Stal se tak nejmladším členem kardinálského sboru a prvním kardinálem narozeným po Druhém vatikánském koncilu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou