12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rodiny prošly metropolí

15. 8. 2017

|
Tisk
|

Oslavit rodinu se do centra Prahy vydaly stovky účastníků Pochodu pro rodinu.

Vydání: 2017/33 Olomouc žije setkáním mládeže, 15.8.2017, Autor: Jiří Prinz


„Není to pochod proti někomu, ale za něco – za rodinu,“ oznamuje z pódia na Ovocném trhu moderátor Pochodu pro rodinu Aleš Juchelka. Reaguje na skutečnost, že ve stejnou dobu probíhá v Praze festival Prague Pride – akce pořádaná LGBT komunitou na podporu sexuálních menšin. Oba tábory však procházejí jinou částí města a nepotkají se. Případné obavy z konfrontace jsou proto zbytečné.
Pochod zaujal i turisty
Pochod pro rodinu vyráží z Ovocného trhu směrem na Kampu. V čele průvodu kráčí bubeníci, kteří udávají pochodu rytmus. Zástup demonstrujících, tvořený mladými manželskými páry i seniory s vnoučaty, jimž nad hlavou vlají červeno-modro-bílé balonky, budí po celou cestu zájem kolemjdoucích. Zvláště trojice postav na chůdách, která se ze své výšky shýbá k přihlížejícím turistům, aby si s nimi potřásla rukou, je nepřehlédnutelná.
Při příchodu na Staroměstské náměstí se turisté rozestupují a vytvářejí špalír, aby jím průvod mohl projít. Mnozí si neobvyklou atrakci natáčejí na mobilní telefony. V Křižovnické ulici se k průvodu přidávají dva historické automobily. Když po chvíli jednomu z nich vítr odnese vlajku s nápisem „Den pro rodinu,“ jeden z přihlížejících turistů ji okamžitě sebere a běží ji posádce vozu vrátit.
Na Kampě se průvod rozchází. Program však nekončí. Všude je spousta prodejních stánků i atrakcí pro děti. Na pódiu se střídají řečníci, kteří upozorňují na význam rodiny, s hudebními kapelami. „Letos jsem tu poprvé. Přivedla mě sem potřeba postavit se za rodinu, která je podle mě v dnešní době výrazně ohrožena. I proto vnímám sama za sebe tuto akci jako hodnotovou polemiku s akcí Prague Pride,“ říká jedna ze zhruba dvou stovek účastníků Pochodu pro rodinu Markéta Bahníková.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou