23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rodiny dostávají novou šanci

18. 7. 2017

|
Tisk
|

Azylový dům Jonáš v Dobranově pomáhá lidem s návratem do běžného života.

Vydání: 2017/29 Loučení v Kolíně nad Rýnem, 18.7.2017, Autor: Jana Michálková

Příloha: Diecézní zpravodajství - Litoměřická diecéze



Větší rodiny, které se dostaly do existenční tísně a zůstaly bez střechy nad hlavou, mohou najít dočasné zázemí v Azylovém domě Jonáš v Dobranově na Českolipsku. Jednou z nich je šestičlenná rodina bývalého podnikatele, která se dostala do existenční krize před dvěma lety, kdy se otec zadlužil, následně propadl drogám a všichni tak přišli o svůj domov. „Ani nevím, jak to přišlo. Měl jsem stěhovací službu, která prosperovala, a připadal jsem si, že mi patří svět. Najednou se to začalo všechno hroutit. To jsem si však uvědomil, až když jsem byl úplně na dně,“ vzpomíná na krušné chvíle pan G.
On i jeho nejbližší ale dostali novou šanci. Postupně se zbavil závislosti na drogách a střechu nad hlavou našli loni na podzim jako jedni z prvních klientů v Dobranově – v objektu, který zakoupilo Biskupství litoměřické z finanční náhrady podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, nechalo jej zrekonstruovat a azylové ubytování v něm provozuje Farní charita Česká Lípa.
Za asistence sociálních pracovnic, které mu pomohly s komunikací s úřady a s postupným oddlužováním, začal pan G. pracovat v dalším z projektů Farní charity Česká Lípa – v tzv. Sociálním podniku, kde se věnoval sečím a nyní vypomáhá jako pomocná síla v pekárnách. Podle slov pracovníků charity rodina od začátku svého pobytu v azylovém domě spolupracuje, plní si své cíle a nyní cítí znovu možnost postavit se na vlastní nohy.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou