26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rodiny demonstrovaly v Praze za život

30. 4. 2019

|
Tisk
|

Mnohatisícový zástup obhájců nenarozeného života prošel v sobotu ulicemi Prahy.

Vydání: 2019/18 Podpořte rodiny, znělo Prahou, 30.4.2019, Autor: Jiří Prinz


Svatovítskou katedrálou se rozléhá potlesk. Apoštolský nuncius v ČR Charles Daniel Balvo právě předává místopředsedkyni Hnutí Pro život Zdeňce Rybové ocenění papeže Františka – Řád sv. Silvestra. Jde o papežské vyznamenání za zásluhy o Svatý stolec, které je určené laikům. V minulosti ho obdržel například i spisovatel Jan Čep. „Bylo to pro mě překvapení. Mám z toho obrovskou radost a moc si toho vážím. Při přebírání řádu mi hlavou jenom bleskla myšlenka, aby ti, kdo sbírají ceny zde na zemi, také nakonec obdrželi ocenění na věčnosti,“ směje se Zdeňka Rybová.
Bohoslužbou v katedrále, kterou celebruje kardinál Dominik Duka, Národní pochod pro život začíná. Letos se ho účastní rekordní počet lidí. Zřejmé je to ale až na Klárově, kde už dlouho před 14. hodinou, kdy má průvod vyrazit na Václavské náměstí, není k hnutí. Odhady organizátorů se pohybují kolem 10 tisíc účastníků. Je mezi nimi i rodina Žákova z Náchoda. „Ráno jsme vyjeli vlakem z Pardubic, a protože s dětmi často vlakem nejezdíme, moc se jim to líbilo,“ líčí cestu manželé Ondřej a Eliška. Do Prahy přijeli se dvěma syny a dalšímu dítěti by se nebránili."Bydlení máme skvělé. Máme velký domek, kde s námi bydlí i můj dědeček a babička, což je dobré i pro kluky,“ říká paní Eliška.

Třetí dítě
Hlavním tématem letošního pochodu pro život je "třetí dítě". Podle průzkumu jsou matky se dvěma dětmi nejpočetnější skupinou žen, které podstupují potrat. „Považujeme za nepřijatelné, aby kvůli ekonomickým obavám přišlo každý rok o život skoro pět tisíc počatých dětí jenom proto, že stát neumí ocenit demografický přínos ekonomicky aktivních rodin s více dětmi. Pokud se totiž v rodině narodí třetí dítě, její příjmy klesají pod úroveň příjmů, se kterými v ČR žijí penzisté,“ upozorňuje Zdeňka Rybová.
Průvod vyráží. Tón mu udávají dudáci ze skupiny Blue Squadron a bubenická kapela Gard. V průvodu kráčí i kardinál Dominik Duka a spolu s ním i biskupové František Radkovský a Antonín Basler. „Pochod pro život a rodinu nám chce říci, že lidský život si zaslouží ochranu od počátku až do konce,“ říká kardinál Duka a pokračuje: „Víme, že potraty jsou často motivovány ekonomickými a dalšími důvody, kdy mají rodiče pocit, že si už další dítě nemohou dovolit. Proto je na místě, aby stát vytvářel takové podmínky, které nový život podpoří, protože jen budoucí generace nám zajistí další bytí.“
Na Mánesově mostě a před Rudolfinem se průvod pokouší zastavit zhruba čtyřicítka levicových radikálů. Policisté po chvíli cestu zprůchodňují a mnohatisícový had se tak může vydat až na Václavské náměstí. „Co mě na pochod přivedlo? Ježíš Kristus, kterého jsem objevil před dvěma lety. Podnětem k mé konverzi byla mimo jiné i četba knih Benedikta XVI. Byl jsem se před mnoha lety ze zvědavosti na tuto akci podívat, ale tehdy to byla undergroundová záležitost. Jsem nadšený z toho, jak se rozrůstá,“ uzavírá jeden z účastníků pochodu Dominik Duben.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou