26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rodinné pasy - účinná pomoc

30. 9. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/40 Jak se žije nejchudším, 30.9.2008, Autor: Václav Štaud

Jižní Morava je prvním krajem v Česku, který začal před dvěma lety zavádět rodinné pasy. „Důležité je, že se obyvatelé rychle zapojili a vytvořili asi největší rodinu, která kdy existovala. Rád oznamuji, že brzy prožijeme zvlášť slavnostní okamžik. Už na počátku října totiž mezi námi přivítáme dvacetitisící rodinu,“ informuje Jiří Carda z agentury, která projekt realizuje.

Vedle finančního zpřístupnění nákupů nabízí projekt mnoho společných aktivit, setkávání rodin, usnadnění jejich kulturních či sportovních prožitků. „Jsem ráda, když působí dobrý příklad. Pokud se do našich společenských akcí zapojují šťastné vícečetné rodiny, které se dobře starají o své děti, ostatní vidí, že mít více dětí není nic mimořádného,“ říká Marie Cacková, která u zrodu rodinných pasů stála.


Kde se vzaly rodinné pasy?
Na počátku realizace projektu Rodinné pasy byly Jihomoravanům vzorem zkušenosti z Dolního Rakouska, kde systém podpory rodiny slouží už téměř tři desítky let. Odtud je také název „Familienpass“. Rakušané nejen ochotně poradili, ale také souhlasili se vzájemným propojením. Jihomoravské pasy tedy platí u 700 poskytovatelů na rakouském území a Dolnorakouské zase u nás. Na moravské straně hranic už počet subjektů poskytujících slevy překročil 11 tisíc. Úspěšný jihomoravský model se proto stává vzorem dalším krajům. Například na Olomoucku je nyní registrováno asi tři tisíce a v kraji Vysočina pět tisíc rodin. A jak se o jednotlivých akcích zapojené rodiny dozví? Přestože je účast v projektu s využíváním všech slev a výhod bezplatná, všechny přihlášené rodiny mají skvělý informační servis. Nejen na internetové adrese www.rodinnepasy.cz, ale také prostřednictvím pravidelných čtvrtletních magazínů, k nimž bývají přiloženy aktuální seznamy poskytovatelů a katalogy sezónních slev.
(red)



PROČ TO DĚLAJÍ?
Rodiny už společně vyrazily na mnoho zdařilých akcí, kde se účast počítá v tisících. Všude je středem obdivu a zájmu dětí hlavně maskot projektu, veverčí tatínek Čenda. V čele s ním přijely rodiny třeba za indiány do westernového městečka. Soudobé kapely i středověcí rytíři je vítali na dnech s rodinou. Už potřetí se také rodiny sejdou na Štědrý den při krmení zvířat v brněnské zoologické zahradě. „I když právě na Štědrý den bývá s námi málokterá rodina úplná – maminky mají doma plné ruce práce a jsou rády, když mohou tatínka s menšími dětmi poslat na vzduch,“ dodává Jiří Carda. Už sama snaha zajistit výrazné slevy jako úlevu rodinnému rozpočtu není zanedbatelná. „Zásluhou rodinného pasu jsme poprvé mohli všichni společně navštívit kino,“ prozradila jedna z početnějších rodin. Někomu to může připadat neuvěřitelné, ale pro sedmičlennou rodinu, kde pracuje jen tatínek, sleva v řádu stokorun někdy znamená opravdu hodně. Konkrétní čtyřčlenná rodina dokonce vyčíslila, že při výletu za památkami a nákupy v Brně a několika příhraničních městech Moravy a Rakouska ušetřila za jediný víkend téměř 1200 korun.
Rodinám umožňují slevy především organizace zřizované krajem a obcemi, jako jsou divadla, kluby, památky, sportovní, rekreační a zdravotnická zařízení. Proč to ale dělají obchodníci a další soukromí poskytovatelé výhod? „Někteří z nich si spočítali, že i sleva může přinést vyšší tržby. Všem pak v podnikání účinně pomáhá image firmy, která je přátelská k rodině, k dětem. Počet poskytovatelů stále stoupá. A za dva roky trvání rodinných pasů ještě ani jediný od svých závazků neodstoupil,“ uzavírá Marie Cacková.


Pamatují i na seniory

Přestože staří lidé jsou nedílnou součástí rodin, projekt Rodinné pasy s nimi nepočítá. Zahrnuje pouze rodiče a jejich děti do 18 let. To by se mělo změnit. V Jihomoravském kraji už připravují seniorpasy. Budou vydávány pro jednotlivce, kteří na jejich základě také dosáhnou na různé slevy a výhody. Většinou v oblastech, které jsou seniorům blízké. Ať již půjde o kulturu, cestování, lékárny nebo zdravotní služby. Do budoucna na jihu Moravy uvažují také o kombinaci obou pasů s tím, že senioři budou moci brát s sebou do muzea či do bazénu za výhodných podmínek vnuka či vnučku. Pokud kraj tuto úpravu v závěru roku přijme, bude seniorpas nejen českou, ale i evropskou novinkou.
(red)




Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou