16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rodiče si s dětmi musí hlavně povídat

3. 7. 2013

|
Tisk
|

Sv. Cyril a Metoděj a jejich význam pro naše dějiny jsou součástí výuky dějepisu ve školách. Ovšem i doma by se děti s tímto tématem měly setkávat. Zeptali jsme se Anny Skočovské z Centra pro katechezi při Arcibiskupství olomouckém, jak by rodiče měli cyrilometodějskou tradici, odkaz a vůbec celý kult obou světců dětem přiblížit, aby je zaujali.

Vydání: 2013/27 František píše na Velehrad, 3.7.2013, Autor: Zita Chalupová

Příloha: Doma

Přestože se děti ve škole o sv. Cyrilu a Metoději učí, často nemají o tom, jak je jejich odkaz důležitý, vůbec ponětí. Domníváte se, že by i nevěřící rodiny měly cyrilometodějský odkaz coby součást naší kultury zohledňovat?

Odhodlání vzdát se svého pohodlí, vzájemná spolupráce, poctivá práce, úcta k autoritě, touha si vzájemně porozumět – všechny tyto věci se dají také přičíst k odkazu sv. Cyrila a Metoděje, který může být inspirující i pro lidi bez vyznání. Chtít konat společně dobro
– to by se mohlo stát hlavním poselstvím, které nám zde bratři zanechali. Vždyť není náhoda, že k cyrilometodějským slavnostem se pojí Dny lidí dobré vůle.

Jak konkrétně by to šlo praktikovat? Co byste doporučila?

Během přípravy na letošní jubilejní cyrilometodějský rok vznikla řada různorodých publikací. Existují románová zpracování profesora Petra Piťhy Slyšte slovo a zpívejte píseň nebo Česlavy Talafantové Jak slovo na Velkou Moravu přišlo, dále pak různé omalovánky, domalovánky, pexesa. Všechny zmíněné publikace jsou velmi pěkně zpracované jak po stránce textové, tak ilustrační – a myslím, že dokážou děti zaujmout. Větší efekt však vidím v tom, když zmíněné pomůcky budou sloužit jako podnět či prostředek k vzájemnému povídání si rodičů nebo katechetů s dětmi o životě svatých bratří.

Má olomoucké Centrum pro katechezi ještě další konkrétní pomůcky, které mohou rodičům a dětem pomoci?

Katechetické centrum vydalo ve spolupráci s dětským časopisem Nezbeda několik materiálů tematicky zaměřených na sv. Cyrila a Metoděje. Jedná se především o deskovou hru Po stopách sv. Cyrila a Metoděje, která je určena dětem od devíti let a přibližuje deset událostí ze života věrozvěstů. Dalším nabízeným materiálem je ilustrovaná knížečka obsahující základní linii života obou bratří. Ilustrací se ujala naše osvědčená výtvarnice Alena Němečková, která dokáže svými obrázky upoutat děti předškolního a mladšího školního věku. Posledním a spíše doplňkovým materiálem jsou dvoje cyrilometodějské puzzle.

Největším problémem asi je, jak takové téma učinit pro děti zajímavé, a přitom jim předat, že jde o důležitou věc. Měla byste praktickou radu?

Jak už jsem řekla, existují kvalitní a zajímavé pomůcky, které mají rodičům, učitelům a katechetům napomoci, jak svým dětem či svěřencům přiblížit život a odkaz svatých bratří. A ráda bych zmínila ještě existenci webových stránek http://vkd.bihk.cz, na kterých naleznete v rubrikách Interaktivní CD, Svatí ochránci České země, Svatí Cyril a Metoděj krátká videa a odkaz na pracovní listy pro žáky základních škol. Jedná se o další možnou alternativu, jak rozšiřovat povědomí dětí o velkém přínosu těchto bratří nejen pro naši kulturu.

Posledním materiálem, který bude volně k dostání (díky společnosti Kristýn služebník) během letošních Dní lidí dobré vůle, je speciální číslo časopisu Nezbeda věnované sv. Cyrilu a Metoději. Na jednotlivých stránkách děti najdou příběhy, komiks, stolní hru, test, rébusy a další zajímavosti zaměřené na lepší poznání soluňských bratří.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou