16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rekordní výnos Tříkrálové sbírky

9. 9. 2004

|
Tisk
|

Vydání: 2004/5 Ďábel, 9.9.2004, Autor: čbk

Koledníci letošní Tříkrálové sbírky získali počátkem tohoto roku do charitních kasiček téměř 43,2 milionu korun. Podařilo se tak překonat rekordní výnos z loňského roku, kdy občané České republiky přispěli do této už tradiční sbírky částkou zhruba o 400 000 Kč nižší.

'Uvedená částka však pravděpodobně ještě vzroste o peníze zaslané na centrální sbírkové konto prostřednictvím tříkrálových složenek,' sdělil Jan Oulík, mluvčí České katolické charity. Tříkráloví koledníci začátkem ledna brázdili ulice měst a obcí celé republiky. V ostravsko-opavské diecézi se po sčítání peněz ze všech pokladniček zastavila konečná suma na více než osmi milionech. V brněnské diecézi postupné výsledky ukazovaly, že obsahy jednotlivých pokladniček, kterých bylo přes dva tisíce, se výrazně od předešlého roku neliší. 'Mohu s radostí oznámit, že v letošní Tříkrálové sbírce nám dárci přispěli prostřednictvím koledníků sumou 9,5 milionu, toto číslo však není konečné,' informoval ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman.Hlavní město se může letos pochlubit rekordním počtem kasiček, kterých bylo 358. Skupinky 'tří králů' vybraly do pokladniček celkem 1 022 375 Kč. Je to historicky nejvyšší částka, kterou se v Praze při Tříkrálových sbírkách podařilo vybrat. Tříkrálová sbírka 2004 skončila také v olomoucké arcidiecézi, kde se podařilo shromáždit přes třináct milionů korun.Sbírku uspořádala Charita ve všech českých a moravských diecézích už počtvrté. Její výtěžek každým rokem narůstá. V prvních třech ročnících se podařilo shromáždit téměř 112 milionů Kč. Díky těmto prostředkům mohla Charita podpořit přes stovku projektů na pomoc nemocným, starým, postiženým a opuštěným lidem i neúplným rodinám.

Koledníci ve strážnici

Snímek Anna Budinská

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou