26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rekordní pomlázkou se chlubí ve Strážnici

18. 3. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/12 Velikonoce v lidových zvycích, 18.3.2008

V posledních letech se v některých obcích už moc nedodržují zvyklosti pondělních velikonočních koled. Jen ojediněle jsou v jejich ulicích vidět malí chlapci. Jinde se ale tradice stále drží, například ve Strážnici, kde děvčata obchází s železnou pravidelností členové folklorního souboru Demižón. Obchůzce předchází pečlivá příprava.

„V neděli večer se vždy sejdeme u některého z členů souboru a společně pleteme třináct metrů dlouho žílu (pomlázku), kterou pak v pondělí musíme nést všichni na rameni. Úkolem hostitele je připravit občerstvení a také sehnat dostatek proutí. Žílu pleteme z šestnácti proutků,“ prozradil člen souboru Jaroslav Neumann.
Na obchůzku se chlapci vydávají už v osm hodin ráno. Kamarádek je hodně, musí stihnout všechny obejít. Před dvěma lety se parta těchto folklorních nadšenců dokonce zapsala do knihy českých rekordů. Za dozoru komisaře z pelhřimovské agentury Dobrý den, která eviduje veškeré rekordy a kuriozity v republice, upletli nejdelší pomlázku z šestnácti proutků. Měřila 21,36 metru. Jan Tomšej tehdy navíc upletl i nejmenší žilku z osmi proutků, která byla dlouhá pouze 1,1 centimetru.

Rekord tentokrát nebude
„Letos ještě nevíme, u koho se sejdeme. Rekordní žílu tentokrát neupleteme, ale určitě bude dlouhá okolo třinácti metrů, takže nám její pletení dá zabrat,“ míní Jaroslav Neumann. „A jestli chodíme po děvčatech v kroji? To necháváme na svobodě každého, jak to cítí. Někdo jde v krojové košili s kloboučkem na hlavě, jiný dá přednost civilnímu oblečení,“ prozradil mladík, jemuž tradice předků nejsou cizí, a proto se je snaží se svými přáteli každoročně udržovat.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou