12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Rekordní charismatická konference v Brně

17. 7. 2018

|
Tisk
|

Francouzský kněz René-Luc během jedné ze svých přednášek v Brně. Snímek Vojtěch Hlávka / Člověk a Víra

Vydání: 2018/29 Rekordní charismatická konference, 17.7.2018, Autor: Tomáš Kutil

Rekordních 7 830 lidí všech generací, z toho 1 416 dětí, hledalo po čtyři dny „svou sílu u Pána, v jeho veliké moci“, jak znělo motto letošní Katolické charismatické konference v Brně. „Buďte obuti ke službě evangelia pokoje,“ vyzval P. René-Luc, hlavní host konference, který vystoupil hned třikrát.

Životním tématem tohoto francouzského kněze je evangelizace, na misii kladl důraz i v Brně. „Jsme posláni ke všem národům, abychom Pánu získávali učedníky. Tuto výzvu najdeme v závěru každého z evangelií, objevuje se i v úvodu Skutků apoštolů,“ upozornil René-Luc, který vede misijní školu pro mladé CapMissio.

Evangelizace není podle něj jen pro „profesionály“ nebo duchovní, ale pro všechny. „Je to největší služba, kterou můžeme druhým prokázat,“ doplnil René-Luc s odkazem na papeže Františka a jeho exhortaci Radost evangelia (Evangelii gaudium), ve které připomíná, že nejsme jen učedníci, ale učedníci-misionáři. „Mluvit s druhými o Bohu dává velikou radost. A zároveň při tom roste naše víra. Vždyť nám Ježíš slíbil, že nám k hlásání evangelia dá svého Ducha. Právě při misiích tak zažíváme, že Duch Svatý skrze nás mluví a jedná v lidských životech,“ zdůraznil francouzský kněz, jehož vystoupení ocenili posluchači dlouhým potleskem vestoje.

Zodpovídám za to, že vám to řeknu

Podle P. René-Luca jsme někdy při rozhovorech o Bohu až příliš opatrní, abychom druhé nepřesvědčovali a neomezovali jejich svobodu. Nabídl příměr s trestancem, který má u nohy uvázanou řetězem těžkou železnou kouli. „My máme v ruce klíč, který ho může osvobodit, ale my jdeme jen kolem, pohazujeme si s klíčem v ruce a říkáme: ‚Já tě respektuji. Když mě o klíč požádáš, dám ti ho, ale nebudu ti ho vnucovat.‘ Naší povinností je klíč nabídnout,“ nabádal René-Luc. Pokud budeme odmítnuti, nevadí. A vypomohl si slovy sv. Bernadety, která knězi, který nevěřil, že měla zjevení, odpověděla: „Nezodpovídám za to, že tomu uvěříte, ale za to, že vám to řeknu.“ Připojil i několik příhod z evangelizačních aktivit školy pro mladé, kterou vede, jimiž dokládal, že i odmítnutí či prvotní chladná reakce mohou vést později k obrácení či obnovení vztahu s Bohem.

Podle francouzského misionáře je velký rozdíl mezi tím o Bohu vědět a mít s ním vztah. „I mnoho našich sousedů nebo kolegů má o Ježíši encyklopedické znalosti. Potřebují se ale setkat se živým svědectvím. Jak mohou uvěřit v toho, koho nepoznali?“ ptal se René-Luc. Podle něj nelze spoléhat na to, že se nás budou druzí ptát na víru jen proto, že se hezky usmíváme: „Svět je velmi lhostejný, to my musíme být aktivní.“ A není prý třeba se bát, že to nedokážeme. „Stačí naše ano. Jsem slabý a hříšný, ale i tak mohu být Božím nástrojem,“ povzbuzoval P. René-Luc s tím, že není nutné mluvit se všemi, ale především s těmi, které máme kolem sebe.

Jak na únavu?

Přednášejících se v Brně ale vystřídalo mnohem více – tradičně zde byl karmelitán P. Vojtěch Kodet, teoložka Kateřina Lachmanová, františkán P. Jakub Sadílek, sestra Veronika Barátová z Komunity Blahoslavenství nebo laický kazatel Pavol Strežo. Zkušený kazatel P. Vojtěch Kodet mluvil o tom, co dělat, když docházejí síly. „Inspirujme se u Ježíše. Když byl unavený, odpočíval, modlil se a setkával se s lidmi, se kterými mu bylo dobře, jako například s rodinou v Betánii – Marií, Martou a Lazarem.“ Podle P. Kodeta je také potřeba si síly dobře rozvrhnout. „Bůh nám je nedává k tomu, abychom jimi mrhali nebo šli až na hranu. Dělejme věci s Ním, čerpejme z Jeho síly. A nedělejme to, co po nás nechce,“ zdůraznil potřebu dobrého rozlišování. Dělat věci sám člověka vnitřně vyčerpává, zatímco s Božím vedením i náročné věci vnitřně nabíjejí – připomněl P. Kodet.

Realitou života křesťana je podle Vojtěcha Kodeta i duchovní boj, ve kterém je třeba využívat Boží zbroj, jak ji popisuje sv. Pavel v Listu Efezským: štít víry, přilbu spasení, meč Ducha. Nemáme ale kolem sebe šermovat dřevěnými meči jako malí kluci. „Bez Božího slova nezmůžeme nic, jistota spasení nás posílí i ve chvílích, kdy se nám nedaří. Pohledem víry zase vidíme věci takové, jaké skutečně jsou,“ upozornil karmelitán. Mluvil i o tom, že duchovní boj nikdy nevedeme proti druhým lidem, ale proti působení zla v nás i v lidech kolem. „Jako exorcista jsem mnohokrát viděl, že Boží moc je mnohem větší než ta nepřítelova. Ale vždy musíme bojovat v Boží blízkosti. My sami to nedokážeme,“ dodal.

Pozor na útoky

Pavol Strežo zase upozornil na to, že zlo často útočí na naše hřivny, aby nás oslabilo v tom, čím můžeme udělat hodně dobrého. „Skrze pokušení a naše selhání tak paradoxně můžeme objevit své schopnosti a využít je ke službě druhým,“ připojil tento slovenský laický kazatel.

Abychom mohli v životě křesťana obstát, je třeba mít co nejčistší štít. O tom mluvil v pátek františkán P. Jakub Sadílek. „Svátost smíření je návratem k Otci. Prosme, aby se pro nás svátosti stávali novým vylitím Ducha Svatého,“ vyzval. I on zmínil Boží zbroj a varoval, abychom nevyužívali nástroje, které nám podsouvá nepřítel, přestože se zdají být účinné: „Zůstaňme s tím, co nám nabízí Kristus.“ Zmínil i důležitost jednoty. „Římská armáda byla perfektně organizovaná. Pokud stáli těsně u sebe v bojovém útvaru, nepřátelé jim mohli jen těžko ublížit a oni vítězili. Jakmile se ale rozptýlili, například v hustém lese, byli mnohem zranitelnější,“ připomněl P. Sadílek.

Zpytování hříchů podle něj také nesmí být sebemrskačstvím. „Abychom dobře vyznali své slabosti a selhání, musíme mít vždy na paměti důstojnost Božích synů a dcer,“ dodal. K vlastní přípravě ke zpovědi pak nabídl jednoduchou pomůcku podle kříže. Vrchol kříže symbolizuje vztah k Bohu, pata kříže zase náš vztah k celému stvoření. Příčné břevno jako rozpažené ruce ukazuje na vztah k lidem a spojnice obou dřev na vztah k sobě.

U několika zpovědních míst byly skutečně dlouhé fronty, zpovídat přijely desítky kněží z celé republiky.

Jídlo pro milion dětí

Návštěvníci charismatické konference se v Brně mohli seznámit i s činností komunit a hnutí nebo se podívat na několik divadelních kusů Víti Marčíka. Z nových projektů se představilo například hnutí Mary´s Meals, které sytí přes milion dětí v chudých zemích a dává jim tak šanci přežít. Do Brna zavítal i zakladatel tohoto charitativního projektu. Rozhovor s ním přineseme v některém z příštích vydání.

Dvěma z bohoslužeb předsedali také biskupové – Pavel Konzbul a Vlastimil Kročil. „Jsem rád, že mohu být na této velké duchovní akci. Je pro mě důležité slyšet René-Luca, jeho pohled na současnou mládež, na to, jak ji oslovit a vést v těchto neklidných časech,“ sdělil KT biskup Kročil. A v neposlední řadě díky více než dvěma stovkám mladých dobrovolníků mohlo také 1 139 dětí starších čtyř let prožít svůj vlastní program na Dětské konferenci. 

Oproti předchozím ročníkům ale letos město Brno ani Jihomoravský kraj nepodpořily konferenci finanční dotací. Sbírky během bohoslužeb, které jindy mohla využít TV Noe či dětský tábor Jump, tak letos šly přímo do rozpočtu konference. A ani tak nemají organizátoři jistotu, že se všechny náklady zaplatí. Snaží se totiž udržet konferenční poplatek co nejnižší. Dětská konference je pak zcela zdarma, takže mohou přijet i rodiny s více dětmi bez větší zátěže domácího rozpočtu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou