23.–29. dubna 2024
Aktuální
vydání
17
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Půl století sboru slavil i biskup Cikrle

17. 9. 2019

|
Tisk
|

Desítky zpěváků a muzikantů doprovodily svým uměním mši svatou, která se slavila minulou sobotu v českobudějovickém kostele Panny Marie Růžencové u příležitosti 50. výročí vzniku chrámového sboru.

Vydání: 2019/38 Světec, který spojuje národy, 17.9.2019, Autor: Radek Gális

Příloha: Diecézní zpravodajství - Českobudějovická diecéze



Mši s rytmickými písněmi celebroval bývalý člen sboru, brněnský biskup Vojtěch Cirkle, který se do zpěvu rád zapojil.
„Známe se 50 let, protože když jsme v září 1969 začínali, Vojtěch byl v Českých Budějovicích na vojně a hrál s námi na kytaru,“ vzpomíná sbormistr Tomáš Boudal (88), jenž byl ze slavnostní mše, na kterou navazovalo zpívání a společný oběd, dojatý. „Je úžasné, jak všechno uteklo, a jsem moc rád, že se lidi k písním pořád vracejí a baví je zpívat. Dnes se setkáváme s těmi, kteří tu léta nebyli a ani nezpívali, a když jsem dirigoval, viděl jsem, jak jim září oči. Jsem velmi rád, že mi Pánbůh dopřál sílu a pořád mi dává zdraví, takže se práci se sborem můžu stále věnovat,“ dodal Tomáš Boudal s náručí květin.
Zpívání se sborem si chválí i jedna z nejmladších členek, třeťačka Anna Dupalová. „Líbí se mi tady a chodím sem moc ráda, protože tu mám kamarády, se kterými zpívám,“ řekla po mši a prozradila, že o sboru jí vyprávěl dědeček Rudolf Lexa, který ho vozíval autobusem. „Ráda zpívám tady v kostele i ve škole – a až budu velká, budu učitelka,“ svěřila se Anička.
Naopak zpátky do mládí se cestou na jih Čech vrátil biskup Vojtěch Cirkle, který sloužil v armádě v letech 1969–1971. „Dnešní den je pro mě velikou radostí a mnohé z tváří, které tu vidím, znám. Ptám se: Je to ona, je to on? Neboť si pokaždé nejsem úplně jistý. Když jsem tady byl na vojně, zdejší společenství mě velmi posilovalo. Jednu partu jsem měl doma v rodné farnosti a druhou získal tady. Ke zdejším lidem jsem vždycky cítil blízkost. Pokaždé, když jsem v neděli utíkal přes plot z kasáren, jsem se těšil, že se v kostele setkáme. Jezdili jsme spolu i po okolí nebo na Šumavu – a tyhle chvíle byly pro mě zážitkem. Měl jsem tu i schovaný civil, do něhož jsem se oblékal, abych jako voják nebudil pozornost,“ pokračoval biskup Cikrle ve vzpomínání na roky v zeleném.
Když narukoval, přišel do zdejších kasáren Čtyři Dvory. „Tam jsem absolvoval poddůstojnickou školu a jako řidič tanku dostal frčku svobodníka. Pak jsem přišel do kasáren v Jírovcové ulici do pracovní roty technického zabezpečení. Zde jsme měli vyprošťovací tank, s nímž jsme jezdili,“ vzpomínal kapitán v záloze Vojtěch Cikrle.
A na závěr připomněl, jak jednou sloužil na Štědrý den. „Bylo to s dévéťákem, který to trošku přehnal s alkoholem a šel si lehnout. Zůstal jsem tam tedy sám a pouštěl kluky. Ve vojenském prostředí, kde všechno bylo jinak, jsem tenkrát prožil Štědrý večer jako nikdy jindy. Věděl jsem, že naši doma jdou na půlnoční, a já sám jsem ve službě prožíval vnitřně úžasným způsobem, že se mně narodil Pán.“

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou