26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pravda, lži a média na Velehradě

15. 5. 2018

|
Tisk
|


Stánek Katolického týdeníku navštívili zejména čtenáři, kteří chtěli sdělit zpětnou vazbu a hovořit s někým z redakce. Snímek Jiří Macháně

Vydání: 2018/20 Rekordní Katolické dny i s Čechy, 15.5.2018, Autor: Jiří Macháně

Světový den sdělovacích prostředků ovládl minulou sobotu poutní Velehrad. Dorazil rekordní počet křesťanských médií, novinářů i fotografů. Premiérově se tato tradiční pouť neuskutečnila na Svatém Hostýně, jak tomu bylo dosud.


 
„Dorazili však i ti nejdůležitější. Jako poutníci, kteří se přišli modlit za svá média, jsou zde také naši čtenáři, posluchači a diváci,“ přivítal a představil je ředitel Radia Proglas Mons. Martin Holík před hlavní mší svatou biskupu Josefu Nuzíkovi. Olomoucký pomocný biskup totiž letos převzal nad tradiční poutí záštitu: „Chceme děkovat za rozmanitost médií a také prosit, abychom se sami stali malými novináři ve svém okolí,“ vyzval následně biskup.
Ještě před začátkem bohoslužby byla pro poutníky připravena růžencová modlitební cesta od velehradského rybníka. V sousedství baziliky vyrostl také řetěz stánků, kde přibližovali svou práci a diskutovali se zájemci zástupci redakcí internetových projektů, tisku, rozhlasu i televize. „Je pro nás vždy povzbuzení potkat se se čtenáři osobně, mluvit s nimi a inspirovat se jejich názory. Přijeli nejen z okolí Velehradu, ale třeba až z Frýdku, Karviné či Opavy,“ těšilo šéfredaktorku KT Kateřinu Koubovou. Nejčastěji ocenili úsilí redakce, zpracovávaná témata a přílohu Perspektivy.
Proto se za vás modlíme
Poutní mši svatou sloužil biskup Josef Nuzík, který v promluvě připomněl, že Světový den modliteb za sdělovací prostředky lze nejlépe slavit projevem vděčnosti a modlitbami za ty, kdo v médiích pracují. „Je to velký dar, když někdo pomocí slov a vysílání zprostředkuje událost či zážitek, abychom na tom mohli mít účast i my, kteří jsme tam nebyli,“ zdůraznil biskup Nuzík. Svou promluvu podložil i citací z poselství papeže Františka, které přineslo minulé vydání KT: „Píše nám, že novinář má být novinářem míru. Jeho úkolem není idealizovat svět, vyhýbat se vážným problémům, ale svou práci má brát jako službu lidem, ne senzaci. To se netýká jen novinářů, ale každý z nás je zpravodajcem: máme své osobní zpravodajství – když se vrátíme z práce, z návštěvy, z kostela, všichni referujeme. Důležité je, aby naše zprávy nesly dobré svědectví. Taková má být žurnalistika míru, jak ji chce papež,“ zdůraznil biskup. A poukázal, že mnohé události mají skrytý význam, své pozadí, a novinář to musí poznat. „Proto se za vás modlíme,“ obrátil se k redaktorům, „dnešní dobu totiž doprovázejí falešné zprávy – a není možné je zastavit. Vy však můžete využít jedinou strategii: nejít cestou senzace. A za to se modleme,“ vyzval poutníky biskup Nuzík.
Spolu a v dobrém
Na poselství Svatého otce navázala i odpolední diskuse nazvaná „Papež František: Falešné zprávy a žurnalistika míru“. Debatu vedli zástupci KT, Vyšší odborné školy publicistiky (Aleš Pištora a P. Karel Satoria) a Televize Noe (Lukáš Jirsa). „Zajímavá diskuze o pravdě a lži ve zprávách mě ujistila v tom, že bychom měli v dialogu se čtenáři pokračovat i mimo noviny,“ uvedla Kateřina Koubová a k celé pouti dodala: „Jsem Bohu vděčná, že se nám podařilo sejít se v historicky největším počtu křesťanských médií a v dobré náladě. Poprvé jsem potkala tvůrce Nezbedy, Rodinného života nebo Světla.“
S dospělými poutníky dorazily na Velehrad i malé děti. „Pro nejmenší jsme přivezli časopis Duha, jehož zástupci na Velehrad nemohli přijet, a také jednu atrakci: vrstevníka dětí našich čtenářů převlečeného za velehradského andělíčka, kterého měli nakreslit. Našli se mezi nimi skutečně talentovaní výtvarníci, jak se také na této stránce můžete přesvědčit,“ vysvětluje Jiří Macháně, vedoucí redakce KT. Roli andělíčka ten den přijal jeho kudrnatý syn Metoděj.
Radio Proglas zase připravilo zvláštní program pro rodiny a jejich nejmenší, komunitní web pro mládež Signály.cz zorganizoval soutěžní hru po okolí Velehradu a společenství fotografů Člověk a Víra vystavilo v bazilice své nejvydařenější snímky.
Odpolední závěrečné požehnání biskupa jako by bylo také tečkou za přívětivým počasím a jednotlivé redakce měly pak co dělat, aby jejich stánky v mžiku „neuklidil“ silný vítr.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou