26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papežská kolej Nepomucenum slaví devadesát

14. 5. 2019

|
Tisk
|

V tomto týdnu slavíme svátek sv. Jana Nepomuckého. K domácím poutním oslavám se připojí i krajané žijící v Římě, včetně těch z papežské koleje Nepomucenum, která si připomene hned dvojí výročí.

Vydání: 2019/20 Biskupové k eurovolbám, 14.5.2019, Autor: Vojtěch Novotný


Jedním z důležitých styčných bodů pro Čechy žijící v srdci Itálie je papežská kolej, která nese jméno našeho národního patrona. Letošní slavnost bude navíc „vyšperkována“ připomenutím dvou historických událostí: vrátí se k nedávnému 90. výročí založení Nepomucena a odehraje se v předvečer 50 let od úmrtí kardinála Josefa Berana, který zde prožil poslední čtyři roky svého života.
Sedm nových jáhnů
Kolej Nepomucenum je vedle Prahy a Olomouce jedním ze tří našich kněžských seminářů. V tomto létě by z ní mělo být pro službu v našich diecézích vysvěceno sedm nových jáhnů. Na navazujících studiích jsou zde vedle tří představených další čtyři čeští kněží. Kromě nich ale žije v koleji ještě dvacet kněží z různých koutů světa, především z Indie a Afriky. Rodinné zázemí jim vytváří komunita čtyř sester boromejek.
Nepomucenum by rádo bylo místem setkání i pro ostatní Čechy z Říma a okolí. Proto každou sobotu ožije halasem dětí přicházejících do české školy. Proto zde sídlí Asociace Praha i Český historický ústav. Proto sem všichni místní i poutníci mohou přijít na první neděli v měsíci na českou mši svatou.
Novou budovu Papežské koleje sv. Jana Nepomuckého požehnal 23. dubna 1929 pražský arcibiskup František Kordač. Tento den v sobě symbolicky spojoval tři z nejdůležitějších českých světců: svátek sv. Vojtěcha, milénium od smrti sv. Václava a dvousté výročí kanonizace sv. Jana Nepomuckého.
Když vstoupíte do místní kaple, ocitnete se obklopeni našimi národními patrony. Čeští světci na vás září z vitráží a shlíží z obrazů i fresek. Připomínají, kolik lidí z naší vlasti se rozhodlo dát celý svůj život Bohu a kolik máme v nebi přímluvců. Kolem této kaple se soustřeďuje celé dění Nepomucena. Zde v modlitbě hledali sílu i slavné osobnosti z minulosti, zmiňovaný kardinál Josef Beran, dlouholetý spirituál koleje kardinál Tomáš Špidlík, bývalý vicerektor a slovenský kardinál Jozef Tomko, jenž letos v březnu oslavil 95. narozeniny, arcibiskup Karel Otčenášek a mnozí další. Ze současných českých biskupů pak Jan Vokál, Vlastimil Kročil, Tomáš Holub a Zdenek Wasserbauer.
Naše babička kolej
Letošní devadesátiny „naší babičky koleje“, jak ji nazval ve své promluvě rektor P. Roman Czudek, připadly přímo do velikonočního oktávu. Oslavy tudíž vypukly už po návratu studentů z prázdnin v pondělí 29. dubna. Ranní slavnostní mši svatou prožila místní komunita společně. Odpoledne se zaplnila kaple i dalšími přáteli a Čechy žijícími v Římě. Do slavnostní nálady uvedl přítomné nádherný koncert téměř čtyřicetičlenného smyčcového orchestru Archi ze Základní umělecké školy v Kolíně, který přivedl jáhen František Čech (do loňského roku ještě student Nepomucena). Následně se všichni přesunuli do zahrady, kde pokračovalo neformální setkání v přátelském duchu.
Na svátek sv. Jana Nepomuckého 16. května přijal pak letos pozvání Mons. Giuseppe Leanza, emeritní nuncius v České republice. Spolu s ním bude koncelebrovat několik desítek kněží, včetně profesorů i spolužáků z univerzit.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou