26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Papež pokřtí farnici z Dětmarovic

11. 4. 2017

|
Tisk
|

S radostí, úžasem i respektem se setkává pětičlenná výprava do Říma. Její mise je totiž unikátní. Doprovází českou farnici Taťánu Čempelovou, která bude pokřtěna Svatým otcem spolu s dalšími jedenácti katechumeny.

Vydání: 2017/15 Martin David. Nový pomocný biskup, 11.4.2017, Autor: Jana Praisová



„Promýšlel jsem si komentování obřadů Svatého týdne pro TV Noe a několikrát mě při tom už napadlo, jak jsou lidé, kteří přistupují ke svátosti křtu, vybíráni. A že by bylo hezké, kdyby něco takového mohla prožít jedna katechumenka z naší farnosti. Už proto, že je v obci a ve farnosti velmi oblíbená. Snad by to mohl být z mé strany projev vděčnosti za její aktivní nasazení v práci pro druhé,“ popisuje P. Marcel Puvák.
Pak se vše odehrálo už velmi rychle. P. Puvák zavolal do Vatikánu, aby zjistil, kdo a jak katechumeny vybírá. Získal mail na ceremoniáře Svatého otce, kterému o farnici napsal s prosbou, zda by nemohla být papežem Františkem pokřtěna. Když ke svému překvapení dostal hned druhý den kladnou odpověď, viděl za vším Boží záměr nejen s čekatelkou, ale i s celou farností. Bylo potřeba dodat ještě dokumenty, proběhlo i několik telefonátů s Římským vikariátem, až bylo potvrzeno, že i přes mimořádné množství žádostí se mohou připravovat na cestu do Vatikánu.
„Máme akčního pana faráře – čokoládami pro varhany to začíná a Římem to končí,“ směje se ještě stále ohromená katechumenka Taťána Čempelová a vrací se ve vzpomínkách na začátek: „Když mi přišla zpráva na mobil, že se mnou potřebuje pan farář osobně mluvit ve velmi vážné věci, tak první, co mě napadlo, bylo, že ho přeložili jinam. To je konec – říkala jsem si, protože je tady tolik rozdělané práce. Že z toho vyjde křest od Svatého otce, to mě tedy nenapadlo,“ popisuje.
Cítím z toho velkou sílu
Po prvotním šoku kněze požádala, aby to zatím nikde neříkal. Ohromená přišla domů a rozplakala se. Manžel si zprávu vyslechl a hned prohlásil: „Já bych do toho tedy nešel.“ Pak se o tom ale dlouho bavili. „A skončilo to jeho potvrzením: ‚Kdyby žila babička, byla by na tebe hrdá, a já jsem moc rád, že ses tak rozhodla.‘ Jsem tedy Pánu Bohu vděčná, že jsem to neodmítla, že se mi nerozklepala kolena,“ popisuje reakce rodiny farnice.
Svou kmotru Janu oslovila již loni, protože se původně chtěla nechat pokřtít v rámci Roku milosrdenství. „Připadalo mi slušné jí o tom co nejdříve říct. Čekala jsem, že mě odmítne a do Říma se mnou nepojede. Nejdřív zůstala sedět, tak jako všichni, a pak řekla: ‚No to je kláda!‘ Na mé pochyby, zda to mohu přijmout, mi řekla, ať nad něčím takovým vůbec neuvažuji, zkrátka mělo to tak být,“ říká čekatelka na křest.
Reakce lidí ve farní obci pak popisuje jako „úžasné“. „Ženské, kterých si strašně vážím, protože si nesly opravdu těžký kříž, za mnou přišly, objaly mě a rozplakaly se. Říkaly, že mi to moc přejí a že jsou šťastné za mě. To je něco, co jsem nečekala. A co na tom bylo úplně nejúžasnějšího, že za mnou přišli i lidi, kteří do kostela nechodí, a reagovali úplně stejně. Cítím z toho velkou sílu, něco, s čím jsem se ještě nesetkala. To se nedá předstírat, jsou to upřímné reakce poctivých lidí,“ vypráví pohnutě katechumenka, která dvacet dva let pracuje na místním obecním úřadě.
Manžel ji ve všem podporuje – například po večerech s ní poslouchá přednášky, které jí dal P. Puvák, nebo ji doprovází na skrutinia, která jsou vyvrcholením přípravy na křest. „Na první velikonoční neděli za mě při obřadu přijetí za katechumenku dávala kmotra záruky. Bylo to něco úžasného, protože jsem se tady narodila, vyrostla a v kostele znám všechny jmenovitě. A oni znají mě. Má to v sobě velkou duchovní sílu. Každý ten iniciační obřad má svůj charakter, každý je jiný a všech pět bylo krásných, obohacujících. Člověka to fakt připravuje. Není to skok rovnýma nohama někam, ale po malých krůčcích jdete až na vrchol,“ vyznává Taťána Čempelová.
Návrat ke kořenům
Narodila se těsně před rokem 1968, a i když pocházela z katolické rodiny, nebyla pokřtěná. „Důvodů bylo více, ale už se nemám koho zeptat, protože rodiče jsou dávno mrtví,“ konstatuje Čempelová. Do kostela začala chodit v šestnácti letech na pozvání, aby šla zpívat do sboru. „Vždycky to byla taková vstřícná milá komunita a mně tam začalo být velice dobře. Postupnými kroky a s věkem jsem měla potřebu víru pravdivě přiznat. Nezůstat tak nějak na půl cesty. Tím rozhodnutím se všechno začalo zintenzivňovat a najednou jsem cítila, že se vracím zpátky ke kořenům, které byly zpřetrhány. Chtěla bych jet za Svatým otcem, protože si myslím, že to naše farnost moc potřebuje – povzbuzení a sílu, která to v naší obci zvedne a lidi nějak namotivuje,“ doufá Taťána Čempelová.
Původně chtěla křest úplně prostý a tichý, ale čeká ji úplný opak: největší katolická mše, při níž bude svůj niterný zážitek sdílet s miliony lidí na celém světě. „Přeji si, abych to v Římě zvládla, abych to ustála. Chci to i kvůli našim lidem v obci a farnosti, protože vím, že tam budou v duchu všichni se mnou. V tom je to úžasné!“ raduje se katechumenka.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou