16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Jaké to je pracovat pro papeže?

3. 5. 2016

|
Tisk
|

Mluvčí dvou papežů Federico Lombardi zavítal jako host na konferenci o komunikaci v církvi, kterou minulý týden v Římě pořádala Papežská univerzita svatého Kříže (PUSC) a které se účastnil i KT.

Vydání: 2016/19 První biskupské svěcení v Plzni, 3.5.2016, Autor: Kateřina Koubová


Lombardi je ředitelem Vatikánského tiskového střediska od roku 2006, kdy ho povolal papež Benedikt XVI. Zároveň byl však ještě pět let i ředitelem vatikánské televize. Mluvčí církevních představitelů a biskupských konferencí minulý týden v Římě vybídl, aby se snažili vystihnout ducha osobnosti nebo instituce, pro kterou pracují, „ať je to biskupská konference nebo nějací papežové“, doplnil s humorem.
Za nejzásadnější moment, k němuž došlo během jeho působení, se považuje dobrovolné odstoupení papeže Benedikta XVI. Tento den i celé období však Lombardi překvapivě vůbec nevnímal jako obtížné. „Moment, který se zapsal do historie, jsem prožíval v naprosté vyrovnanosti a klidu, beze strachu. Cítil jsem, že jde o uvážené rozhodnutí, které církvi prospěje. Těžké chvíle jsme zažívali jindy,“ popsal. A kdy? Každý si umí představit, že to byly případy odhalení pedofilních kněží a omluvy církve po celém světě. Lombardi však zmínil hlavně kontroverzního biskupa Richarda Williamsona, kterého v roce 1988 vysvětil bez papežského svolení arcibiskup Lefebvre a kterého papež Benedikt XVI. zbavil roku 2010 exkomunikace, načež byl tento biskup následně odsouzen za své výroky popírající holocaust.
Účastníci konference minulou středu dopoledne zažili také atmosféru generální papežské audience. Z Františkova kázání o milosrdném Samaritánovi mnohým utkvěla v paměti věta: „Není automatické, že ten, kdo pravidelně chodí do Božího chrámu a zná Boží milosrdenství, dovede mít rád bližního. Není to automatické!“ (Výběr z papežových promluv, který pro české publikum zpracovává dominikánský kněz a teologický poradce KT Romuald Štěpán Rob, lze sledovat na twitteru v češtině.)
I proto se KT zeptal Federica Lombardiho na to, kolik lidí nebo kdo konkrétně pomáhá Svatému otci s tím, aby jeho poselství byla tak přímočará a výstižná. „To je právě to. Nikdo. Všechno si píše sám. My už to pak jen kazíme!“ směje se Lombardi.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou