26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

„Církev kolaborovala s nacismem,“ zaútočil poslanec ČSSD

24. 6. 2014

|
Tisk
|

Vydání: 2014/26 Církev zřídila investiční fond, 24.6.2014, Autor: Tomáš Kutil

„Katolická církev za druhé světové války netrpěla, byla jedním z největších spojenců nacistického Německa. Katolická církev schvalovala odsuny a vraždy Židů,“ zaznělo v závěru minulého týdne v Poslanecké sněmovně. Okamžitě se ale také ozvalo nesouhlasné bušení do lavic a pískání.

Výrok má na svědomí poslanec ČSSD Igor Jakubčík, bývalý voják z povolání. Vystoupil s ním při projednávání novely zákona o majetkovém narovnání státu a církví, která má prodloužit lhůtu pro vydávání majetku. Fakta ale šla rychle stranou a ve Sněmovně se strhla bouřlivá debata.

Pravdivost ostře proticírkevního výroku poslance Jakubčíka rychle vyvrátila poslankyně Nina Nováková a poslanci Jaroslav Lobkowicz či František Laudát.

Zdůraznili utrpení církve a věřících za 2. světové války a žádali od sociálně-demokratického poslance omluvu. Ta ale nepřišla. Svůj výrok později komentoval s tím, že nemluvil o řadových kněžích, nýbrž o vrcholných představitelích církve, a že si za svým tvrzením stojí.

Od tvrzení svého poslance se ústy předsedy strany Bohuslava Sobotky ČSSD distancovala, KDU-ČSL pak reagovala ještě ostřeji. „Výroky z dnešního dne v Poslanecké sněmovně jsou ukázkou hrubé neznalosti historie a vypovídají o úrovni svého autora,“ prohlásil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Stranou sporu nezůstal ani kardinál Dominik Duka. „Nemohu mlčet k výroku, že církev kolaborovala s nacismem. Tady už nejde o žádnou věcnou diskusi, o výměnu názorů, ale o šíření lži a nenávisti. Církev u nás i jako celek trpěla, umírala a vzdorovala nacistické totalitě a je mi líto, že to někdo může zpochybňovat. Několik stovek kněží umučených v nacistických koncentrácích a papežova encyklika Mit brennender Sorge z roku 1937 jsou mi dokladem,“ napsal v reakci český primas.

Podle historika Michala Pehra je Jakubčíkův výrok dezinterpretací faktů a jde o projev hlouposti, ignorace a neznalosti. „Jeho slova mě opravdu nadzvedla. Samozřejmě že se objevili jedinci, kteří selhali a kolaborovali, ale není možné to takto paušalizovat a obvinit celou instituci. Tisíce pronásledovaných a mučených kněží i laiků jsou toho jasným důkazem,“ zdůraznil historik. A brání i papeže Pia XII., jemuž Jakubčík vyčetl, že nikdy nacismus přímo neodsoudil. „V jeho projevech najdete odsouzení války i nacismu a jeho idejí. Stejně jako jsou popsané mnohé příklady intervencí, kdy Pius XII. mnoho lidí zachránil,“ upozornil Michal Pehr. Ilustruje to i fakt, že Pius XII. se po válce stal kmotrem vrchního římského rabína Israela Zollera, který konvertoval ke katolictví. Poslední kapkou k tomuto rozhodnutí bylo podle jeho slov právě to, co všechno papež vykonal pro záchranu Židů.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou