26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

První český politik na návštěvě u papeže

11. 10. 2005

|
Tisk
|

Ministra zahraničních věcí České republiky jsme se po jeho návratu z Věčného města zeptali na jeho dojmy ze setkání s Benediktem XVI. a na podrobnosti návštěvy.

Vydání: 2005/42 Věřím v Boha, ne v církev, 11.10.2005, Autor: Jiří Macháně

Bylo sice krátké, ale odnesl jsem si z něj hluboký dojem. Téměř hodinu jsem přihlížel tradiční generální audienci papeže a pak přistoupil Svatý otec k místu, kde jsme se ženou stáli, a pozdravil se s námi. Stačili jsme si říct několik vět.

S osobností papeže Benedikta XVI. jsem se vlastně seznamoval už dříve, protože jsem četl dvě jeho knihy. Osobní setkání bylo ale nezapomenutelným zážitkem. Svatý otec vyzařuje obrovskou životní sílu, sledoval jsem, jak se zdraví s poutníky, jak pozorně naslouchá, odkud pocházejí, a žehná jim. Papeže jsem při osobním setkání poprosil také o požehnání pro naši zemi a Svatý otec jej s radostí udělil.

Vatikán je velice dobře a detailně informován o dění v České republice. Státní sekretář Vatikánu pro vztahy se zahraničím Giovanni Lajolo zdůrazňoval, že smlouva vyžaduje trpělivost, že z pohledu církve plyne čas jinak a není třeba spěchat s řešením věcí od voleb k volbám. Jak také řekl, je Vatikán připraven ty části smlouvy, které se mohou jevit jako nejasné, vysvětlit a ozřejmit.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou