16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Proti reformě financování vědy i P. Tomáš Halík

3. 9. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/36 Prvňáčci, 3.9.2009, Autor: Tomáš Kutil

Téměř dva tisíce lidí přišly minulé úterý podpořit na náměstí Jana Palacha fórum Věda žije. Mezi veřejnost, řadové vědce a lidi z univerzit a Akademie věd přišlo i několik známých osobností vyjádřit svůj nesouhlas s navrhovanou reformou české vědy, která by jí podle demonstrantů velmi ublížila. Své slovo přišel říci například též profesor Univerzity Karlovy P. Tomáš Halík.

„Je dobrým znamením, že je nás tu dnes hodně a že jsme tu jak lidé z univerzit, tak lidé z Akademie věd – je to znamení toho, že se nenecháme rozdělit,“ řekl při demonstraci P. Tomáš Halík. Zdůraznil, že jedním z mála bohatství České republiky jsou mozky vzdělaných a přemýšlejících lidí, a podle jeho slov by bylo tragické o ně přijít. „Chtěl bych se zastat především humanitních oborů,“ dodal P. Halík. Jeden jeho kamarád prý kdysi řekl, že humanitní vědy jsou jako balast – neužitečný materiál, který se sypal na dno lodě, aby se loď nepřevrhla. „Tento balast proto musíme hájit, jinak se loď české kultury a celé společnosti může převrhnout,“ upozornil P. Tomáš Halík. „Odmítáme plány vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace směřující k likvidaci nejen Akademie věd, ale v konečném důsledku veškerého základního výzkumu. Protestujeme proti snahám vyvést pod rouškou podpory tzv. aplikovaného výzkumu značné prostředky zcela mimo oblast vědy,“ píše se mimo jiné v prohlášení, jež iniciativa Věda žije vydala. Rada pro výzkum, vývoj a inovaci totiž navrhuje zásadní změnu koncepce české vědy – jak v jejím financování, tak například v začlenění Akademie věd do vysokých škol. To se drtivé většině českých vědců nelíbí a bojí se, že to vědě velmi ublíží.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou