26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Proti reformám protestují i teologické fakulty

29. 2. 2012

|
Tisk
|

Vydání: 2012/9 Dominik Duka sloužil 'kardinálskou primici', 29.2.2012, Autor: Tomáš Kutil

Připravovaná reforma vysokých škol vzbuzuje mnoho emocí, především těch negativních. Zástupci akademických obcí hlasitě vyjadřují svůj nesouhlas s navrhovanými změnami a poukazují na údajné ohrožení pověstné akademické svobody. K protestům se připojují už i teologické fakulty.

„My, shromáždění členové akademické obce Katolické teologické fakulty, odmítáme ideový základ vysokoškolských reforem, jejich cíle i způsob prosazování.“ Tak zní hlavní část společného prohlášení, na němž se minulé pondělí jednomyslně shodli zástupci KTF. Jasně tím podpořili postoj své alma mater – Univerzity Karlovy. V tomto týdnu se vy-
učující a studenti pražské KTF zapojí i do Noci univerzit – do akce, při níž se studenti snaží ukázat, že jim na vysokých školách záleží. Do pozdních nočních hodin budou proto poslouchat přednášky a debatovat. Studenti KTF se zúčastní Noci univerzit na pražské Právnické fakultě, kde vystoupí například profesor Jan Royt se svou přednáškou „Svatí patroni Karlovy univerzity“.


Nejviditelnější součástí protestů akademických obcí bude pak ve středu 29. února protestní pochod. Studenti se sejdou v Praze na náměstí Jana Palacha a budou pochodovat mezi budovami Filozofické fakulty UK a Vysoké školy umělecko-průmyslové. V Českých Budějovicích se protestní pochod uskuteční tuto středu odpoledne, výzvu k jeho podpoře zveřejnila na svém webu i tamní Teologická fakulta. Svým studentům umožnila účast na protestech i olomoucká teologická fakulta.


V REŽII STUDENTŮ
Noc univerzit i protestní akce koordinují sami studenti. „I přes náročnost příprav, naléhavost a neradostnost této situace kolem vysokoškolských zákonů je pro mě možnost být součástí koordinačního týmu na KTF velkou ctí a zároveň se tím hodně učím,“ řekla KT studentka 4. ročníku katolické teologie Marie Benáková. Při přípravách prý mohla okusit, jak v praxi vypadá dialog, s nímž se často ve škole setkává jen jako s teoretickým pojmem.


Svou podporu vysokoškolských protestů vyjádřil i kardinál Miloslav Vlk. „Už před třemi lety jsem se připojil k jejich protestům a v nynější fázi příprav reforem se ještě rozhodněji stavím za jejich oprávněné akce. Chápu jejich obavy o odstranění dávných tradic ‚universitatis magistrorum et studentium‘, které pocházejí ze středověkého prostředí, ale jsou svými idejemi mnohdy výše než dnešní ‚demokratické‘ postoje,“ napsal kardinál Vlk. Na protesty studentů zareagoval v čase uzávěrky KT ministr školství Josef Dobeš. Navrhl zrušit školné na vysokých školách, za jehož zavedení donedávna bojoval.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou