26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pronásledovaní pro Krista

15. 1. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/3 Katolíci a evangelíci na cestě k jednotě, 15.1.2008, Autor: Dagmar Pohunková

Příloha: Perspektivy

Podle zpráv, které koncem loňského roku přinesly tiskové agentury, bylo z přibližně dvou miliard křesťanů žijících dnes v šedesáti zemích našeho světa různě diskriminováno, utlačováno a pronásledováno dvě stě milionů našich bratří a sester věřících v Krista. Někteří z nich zaplatili za své náboženské přesvědčení cenu nejvyšší.
Většinou se tak děje v islámských státech. Islám znamená totální oddanost člověka, odevzdanost do Boží vůle a podřízení se jeho zákonům. Kde je islám státním náboženstvím, vyžaduje totální poslušnost, podřízení se náboženské autoritě prakticky totožné s autoritou státní. Náboženství vytváří jednotu celého společenství, nárokuje si vlastnictví celé pravdy a celku života všech občanů. Ten, kdo tuto víru nesdílí, do společenství národa nepatří, kdo přestoupí na jinou víru, dopouští se zrady. Tento názor převládá i v zemích, kde není tak pevná vazba státu a náboženství (specifická je situace palestinských křesťanů, kteří se považují za loajální Palestince a politicky se angažují). I tam, kde je podle zákona odluka státu a náboženství, jako například v poevropštěném a oficiálně sekulárním Turecku, se objevila vazba extremistů na některé výše postavené osoby veřejného života. My Evropané máme se ztotožněním státu a určitého vyznání vlastní neblahé zkušenosti, i v Evropě byli jinověrci považováni za nespolehlivé občany, ale od vydání tolerančního patentu už uplynula nějaká doba. Lze doufat, že při současném zrychlení dějin se také islám dopracuje k toleranci – nejen na úrovni mezinárodní, ale i ve vlastních zemích. Snadné to však nebude, neboť právě absolutní nárok na celého člověka a nepochopení pro svobodu svědomí jsou zakomponovány do samé podstaty islámu.
Ovšem i buddhisté a hinduisté, vyznávající náboženství, která jsou považována za mírumilovná a proklamující nenásilí, se dopouštějí nábožensky motivovaného násilí. Většinou jde o zfanatizované davy, někdy se jedná o střety s muslimy, kde hrají svou roli i etnické motivace, ale dochází i k pogromům na křesťany. Právě o letošních Vánocích vypálil dav hinduistů v indickém státě Orissa šest křesťanských kostelů. Motivem bylo přesvědčení, že oslavy Kristova narození a kulturní programy s nimi spojené mají oslovovat příslušníky nižších kast a svádět je ke konverzi. V Indii a Číně skutečně křesťanů přibývá. Je to dáno šířením křesťanské naděje a misijní činností mezi těmi nejchudšími. Právě proto, že křesťané vyznávají svobodu a jedinečnost Bohem stvořené osoby, a tedy rovnost všech lidí, stejnou důstojnost všech bez ohledu na národnost, věk, pohlaví, majetkové poměry a společenské zařazení, nabourávají tradiční kastovní systém uznávaný v těchto zemích. Vírou v možnost individuální spásy a vzkříšení mrtvých křesťané popírají představy o převtělování a konečném splynutí v různě charakterizovaném a nazývaném absolutnu. Při pohřbu matky Terezy z Kalkaty někteří hinduisté demonstrovali proti jejímu dílu, protože prý péčí o ty nejchudší, „nedotknutelné“ a trpící narušovala karmický koloběh. Křesťané, kteří vzali vážně Kristovu nauku a postavili se radikálně po bok chudým a utlačovaným, se dočkali pronásledování až ke svědectví krve i v nominálně „křesťanských“ zemích. I oni „hladovějící a žíznící po spravedlnosti“ jsou pravými mučedníky, i když často nejsou za takové oficiálně uznáváni, protože nejsou pronásledováni výslovně kvůli svému křesťanství.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou