16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Projít se Květnou zahradou

11. 6. 2019

|
Tisk
|

Projít se kroměřížskou Květnou zahradou v době jejího vzniku a setkat se i s jejím zakladatelem, biskupem Karlem. Tuto možnost teď všem nabízí nová kniha „Tajemství Libosadu“.

Vydání: 2019/24 Vstoupili do křesťanské dospělosti, 11.6.2019, Autor: Jiří Gračka

Příloha: Diecézní zpravodajství - Olomoucká arcidiecéze


Publikaci vydal v uplynulých dnech Národní památkový ústav a v pátek navečer ji v Květné zahradě představil její autor Petr Hudec. „Základem je dobrodružný příběh, ve kterém se chlapec jménem Robert dostane do doby, kdy zahrada vznikla, a postupně jí prochází a setkává se s mnoha postavami. V celé knize jde ale o víc: má představit krásu a význam Květné zahrady v podobě, jak ji její tvůrce biskup Karel II. z Lichtenštejna-Kastelkornu zamýšlel a jak to její stav v dnešní době už bezezbytku neumožňuje,“ shrnul Hudec.
Podle kastelána Arcibiskupského zámku a zahrad Martina Krčmy je kniha pokusem vysvětlit přístupným způsobem složitý organismus architektury, přírody a umění. „V době svého vzniku, před více než třemi staletími, to mělo hluboký význam, který ale dnes už není tak snadné návštěvníkům předat,“ uvedl Krčma. Publikace je podle něj vyvrcholením vzdělávacích aktivit v zahradě, sloužit přitom může nejen dětem, ale i jejich rodičům a dalším lidem.
Knihu, která bude v blízké době vydána ještě v anglickém a německém překladu, doprovázejí ilustrace zlínské autorky Elišky Chytkové. „Ilustrovat tuto knihu pro mě byla objevná výprava. Barokní doba je zajímavá a bavilo mě tento svět poznávat, procházet si zahradu a prožívat v ní dobrodružství očima desetiletého chlapce,“ svěřila se ilustrátorka. Vybrané ilustrace z knihy je nyní možné zhlédnout na výstavě ve skleníku Květné zahrady, která zde bude otevřena až do konce prázdnin.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou