16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Pro Číňany cenzura asi bude. Pro Čechy snad ne

28. 7. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/31 Olympiáda: nejen sport, i politika, 28.7.2008, Autor: Aleš Palán

Atletika, taekwondo a vzpírání. To jsou olympijské disciplíny, které bude divákovi České televize z Pekingu přibližovat David Lukšů. Největší prostor z těchto sportovních odvětví dostane logicky atletika – zde se bude David Lukšů před mikrofonem střídat se dvěma kolegy-žurnalisty a desetibojařem Tomášem Dvořákem. Nejmenší prostor na obrazovkách dostane pravděpodobně vzpírání. „Možná i proto, že je to sport hodně poznamenaný dopingem,“ zamýšlí se David Lukšů.

Česká televize připravuje po dobu konání olympiády dva olympijské programy – hlavní na ČT 2 a rozšiřující na ČT 4 SPORT. Kromě toho budou v provozu internetové stránky jako příloha zpravodajského portálu www.ct24.cz. Zde budou moci uživatelé internetu sledovat nejen živé vysílání ČT 2 a ČT 4 SPORT, ale až osm dalších přímých přenosů.
Do Číny odlétají desítky českých novinářů. Víza si přitom museli vyřizovat s více než půlročním předstihem. „Museli jsme se dokonce speciálně fotit, k čemuž čínská strana vydala asi desetistránkový manuál. Kolega Jakub Bažant focení nestihl a pak měl problémy, aby Číňané vůbec uznali jeho vízum za platné,“ podotýká sportovní redaktor.
David Lukšů odlétá do Číny už na začátku srpna. V prvních dnech, než začnou „jeho“ disciplíny, by chtěl poznat něco ze země, do které jede. „Nevím, kam nás pustí a jaké budou mít novináři možnosti dostat se do města. Atletika se bude odehrávat na Ptačím hnízdě, architektonickém skvostu, který je snad na všech obrázcích z Pekingu. Na druhou stranu jsem slyšel, že se ve městě staví různé Potěmkinovy vesnice, natírají trávníky na zeleno a pořadatelé slibují, že celou olympiádu bude pěkné počasí. Tak jsem skutečně zvědav,“ těší se televizní žurnalista.
David Lukšů nesouhlasí s tím, že Mezinárodní olympijský výbor přidělil konání her Pekingu. Na druhou stranu se mu nelíbí, když jsou dnes přípravy akce narušovány – podobné protesty se měly podle něj konat, než byla Číně olympiáda svěřena. „Sportovci, kteří tam pojedou, nebudou propagovat žádnou politiku, ale budou sportovat. Sport je jejich práce a účast či úspěch na olympiádě má pro ně nejen sportovní, ale i ekonomický rozměr – může díky přízni sponzorů zajistit jejich přípravu na několik dalších let,“ zamýšlí se D. Lukšů.
Připomíná, že olympiáda je snad kromě mistrovství světa ve fotbale největším sportovním podnikem na zemi. Pro sportovce to je nejen sportovní, ale mnohdy doslova existenční boj.
„Zakázat sportovcům účast na hrách? To by bylo jako zakázat historikovi přístup například do Národní knihovny, pokud by ji ovládala nějaká politická strana,“ zamýšlí se novinář.
Sportovci mají zakázáno vyjadřovat na sportovištích své politické názory. Co když se tak ale přece jen stane? Komentátoři jsou připraveni něco takového pravdivě zachytit. „V minulosti bývalo zvykem televizní signál z velkých akcí o pár vteřin zpožďovat. Pokud došlo k něčemu nevhodnému, organizátoři to mohli vystřihnout. Děje se to třeba i v USA, a to od doby, kdy při finále Superbowlu vyklouzlo před pár lety zpěvačce ňadro a celá Amerika byla pobouřena. Tlak médií na čínské organizátory her ale nyní směřoval k tomu, aby ke zpožďování nedocházelo. Chci věřit tomu, že to tak opravdu bude. Předpokládám, že pro čínské diváky cenzura fungovat bude; jde o to, aby nefungovala směrem do světa, aby český divák získal komplexní informaci,“ podotýká David Lukšů.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou