12.–18. března 2024
Aktuální
vydání
11
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Přišli o schránku, ne o poklad

23. 4. 2019

|
Tisk
|

Vidět kostel v plamenech nechá málokoho zcela chladným. Zvlášť když jde o chrám, který reprezentuje západní křesťanství, a navíc vzplane jen několik dní předtím, než se rozžehnou velikonoční ohně.

Vydání: 2019/17 Obnova pokladu křesťanství, 23.4.2019, Autor: Alena Scheinostová


Pařížský arcibiskup Michel Aupetit přímo o „duchovním znamení“. „Co nám chce Pán touto zkouškou říci?“ nadnesl v rozhovoru pro francouzský deník Le Figaro. A hned odpověděl: „Požár našeho mateřského kostela – právě v pondělí pašijového týdne, kdy si připomínáme utrpení a zmrtvýchvstání Krista – přináší nesmírnou bolest. Stojíme tu před skandálem smrti, ale čelem k tajemství vzkříšení. Naše naděje nás nikdy nezklame, protože netkví v kamenných budovách, na kterých je stále co opravovat, ale ve Vzkříšení, jež trvá. Přišli jsme o krásnou schránku, avšak neztratili jsme poklad, který obsahuje Krista, přítomného v jeho slovech a v těle, které za nás obětoval,“ prohlásil arcibiskup.
Pařížští křesťané už během neštěstí spontánně ukázali, že starobylá katedrála – jeden ze symbolů francouzského křesťanství, ale i státnosti – je především centrem diecéze a živého katolického společenství. Sociální sítě plnily přímluvy a přes internet se také bleskově zorganizovala společná modlitba za katedrálu i hasiče – hned během pondělního večera se k modlitební iniciativě křesťanského portálu Hozana.org připojilo na 1 600 lidí. Celou noc zůstaly k modlitbám též otevřeny pařížské kostely. A kamery médií se nejednou zastavily u stojících či klečících skupinek, které na ulicích Paříže scházely ke společným prosbám za chrám. Při slavné fontáně na Saint-Michel (na dohled od katedrály) se mezi mladými lidmi, kteří se zde vkleče modlili růženec, zastavil právě i arcibiskup Aupetit a přezpíval s nimi desátek. „Vy tuto katedrálu zase vystavíte,“ řekl jim. „Není náhoda, že se to děje právě na prahu Svatého týdne. Včera jsme v kostele četli pašijový příběh, dnes jej žijeme. Ale víme, že po pašijích následuje vzkříšení,“ citoval ho deník La Croix. Osud katedrály probudil sounáležitost ostatních francouzských diecézí – ve středu večer zněly ze všech katedrál v zemi zvony – ale také modlitební podporu i praktickou pomoc z celého světa. Francouzům i celému katolickému společenství vyjádřili blízkost představitelé národních církví různých vyznání, židovští i muslimští lídři a hned několik vzkazů přišlo do Francie z Vatikánu. „Ujišťuji svojí duchovní blízkostí a modlitbou,“ vzkázal také papež František.
Notre Dame je nyní uzavřena, zkoumají se škody. Velikonoční obřady se konaly v chrámu sv. Eustacha a sv. Sulpicia, který s kapacitou dvou tisíc míst patří k největším. „Půlhodinu před středeční mší sv. byl kostel už plný, zaplnilo se i náměstí. Atmosféra byla usebraná, zároveň ne smuteční, spíše šlo o srdečné přátelské setkání. Náladu dokázal odlehčit i arcibiskup Michel Aupetit, když komentoval drobné technické zádrhely. ‚Vidím, že v Saint Sulpice není vše tak dokonale zorganizované jako v katedrále, ale nebojte se, otče, po dobu rekonstrukce budete mít dost času na zlepšení!‘,“ popisuje pro KT Češka Tereza Nováková, která žije v Paříži, a pokračuje: „Když vyšel liturgický průvod na náměstí, věřící vítali svého arcibiskupa i rektora Notre Dame potleskem. V tom jednoduchém gestu jsem cítila energii a naději, kterou pařížský arcibiskup dokázal lidem dodat, když v kázání mluvil o rekonstrukci katedrály i církve a cestě ke Vzkříšení. Připomněl, že věřící jsou podle slov apoštola Pavla chrámem Božím, živými kameny, které tvoří Církev.“
Arcibiskup Aupetit také rozeslal po své diecézi list, ve kterém připomněl výzvu „oprav můj dům“, kterou Bůh povolal sv. Františka (Francesca, tedy „Francouze“) z Assisi. „Nejde jen o to, abychom znovu vybudovali naši katedrálu, ale abychom obnovili i naši církev, jejíž tvář byla tak poraněna,“ uzavřel arcibiskup mimo jiné v narážce na skandály některých kněží, kterými žila nejen francouzská veřejnost v uplynulých týdnech.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou