16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Připravit se, pomodlit... a jdeme na to!

24. 9. 2009

|
Tisk
|

Vydání: 2009/39 Papež v ČR, 24.9.2009, Autor: Jan Paulas

Není je vidět, ale jejich hlas dokáže i nezasvěceného diváka vtáhnout do děje a nabídnout mu porozumění i poučení. Řeč je o moderátorech televizních přenosů.

Také přímé přenosy z papežovy návštěvy v ČR budou mít své skryté průvodce. Zajímalo nás, jak se na takové moderování připravují a co všechna tato práce obnáší. „Nejdřív se připraví scénář, s nímž se moderátor musí seznámit, aby si uvědomil, kde asi budou jeho vstupy, a mohl se na ně připravit. Nedá se to říct sice úplně přesně, ale jsou místa, kde s tím lze počítat téměř najisto,“ prozrazuje P. Aleš Opatrný, který bude moderovat přenos sobotních nešpor z pražské svatovítské katedrály a také pondělní přenos z baziliky sv. Václava ve Staré Boleslavi. Kromě toho si prý musí připravit dostatečnou zásobu materiálů, které souvisí s daným tématem. „To pro případ, že vznikne nenadálá časová proluka. Moderátor si musí také ujasnit, jak bude mluvit, aby v pořadu nevznikala hluchá místa nebo aby nemluvil příliš. Pak už nezbývá než se pomodlit a počítat s tím, že to bude napínavé,“ dodává s úměvem P. Opatrný.

Pouhé zkušenosti nestačí

„Předpokládám, že to bude trochu jiné komentování, než na jaké jsme zvyklí, když se papež setkává s věřícími v Římě nebo při svých apoštolských cestách po celém světě. Přece jen bude znít hodně češtiny, a půjde tedy spíš o doplňující informace než o průběžné komentování toho, co se děje,“ uvažuje P. Marcel Puvák, který má za sebou již tříletou zkušenost s moderováním papežových generálních audiencí a jiných přenosů s Benediktem XVI. v televizi Noe. „Díky této zkušenosti mám oproti jiným moderátorům jistou výhodu. Ovšem nemohu spoléhat pouze na to. Práce komentátora a zároveň moderátora předpokládá širokou znalost problematiky hned z více stran, tudíž je zapotřebí seznámit se s papežem a jeho návštěvou opravdu v širokých souvislostech.“ Podle něj je také důležité neplést si komentování s moderováním, což závisí na tom, o jaký přenos se právě jedná. „Asi ze všeho nejdůležitější je pohotovost a suverénnost. Pak samozřejmě znalost jazyka i reálií a v neposlední řadě schopnost myslet dopředu,“ vypočítává hlavní zbraně P. Puvák.

Všem vyhovět nelze

Pro Kateřinu Rózsovou, která bude jedním z moderátorů papežských přenosů nejen v České televizi, ale i v Českém rozhlase, bude naopak tato zkušenost něčím naprosto novým: „Pár bohoslužeb jsem sice už odmoderovala, ale tohle je něco absolutně jiného. Příprava na přenosy takového významu je dlou- hodobá a rozmanitá. Zahrnuje jak detailní znalost scénářů, tak sběr různých zpráv a zajímavostí, které osvěží přenos. V případě papežských bohoslužeb příprava navíc představuje nutnost přečíst nemalé množství papežových textů. Musím poznat jeho myšlení, kontext jeho pontifikátu i názory na ožehavé otázky současnosti. To všechno se pak v komentáři zúročí.“ A co je na samotném moderování nejtěžší? „Neublížit samotnému přenosu,“ tvrdí Kateřina Rózsová a má na mysli to, že moderátor musí vybalancovat svůj projev pro velmi rozmanitou skupinu posluchačů či diváků veřejnoprávního média. „Pro ty, kteří by si nikdy nezapnuli přenos bohoslužby, kdyby se nejednalo právě o papeže v ČR, jsme průvodci v záhadné změti neobvyklých gest a slov. Pro diváky, kteří jsou naopak v liturgii ,doma‘, pak logicky budeme říkat spoustu naprostých samozřejmostí. Jedni nám mohou vyčítat, že jsme mluvili málo, jiní zase, že příliš mnoho. Někteří diváci chtějí prožít bohoslužbu jako hluboký duchovní zážitek, jiní si ji zapnou jako show, ke které očekávají od komentátora co nejvíc informací a perliček.“ Vyhovět všem podle Rózsové nelze a vždy jde o hledání kompromisu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou