16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Připomenout si tu naději

5. 2. 2019

|
Tisk
|

Královéhradeckého biskupa JANA VOKÁLA pověřila Česká biskupská konference přípravou národní pouti ke sv. Anežce do Říma. Stane se tak třicet let po jejím svatořečení v listopadu 1989.

Vydání: 2019/6 Papež v Arábii poslem pokoje, 5.2.2019

 
Kanonizace svaté Anežky České byla spojena s obrovskou nadějí, která byla v roce 1989 jen za pár dní nato naplněna znovunabytím svobody. Časová souslednost těch událostí byla mnohými považována za jakýsi druh zázraku. Svatá Anežka, patronka národa, k němu promluvila ve chvíli, kdy se mohl vrátit mimo jiné ke svobodě víry. Dnes, tři desetiletí po nabytí svobody, naděje poněkud pohasíná. Ačkoliv si národ svobodu udržel po historicky nezvykle dlouhou dobu, ve společnosti není mnoho stop po radosti.
Tato pouť by měla na tehdejší vděčnost Pánu za nově nabytou svobodu navázat a připomenout ji. Je stále za co děkovat a z čeho se radovat. Tehdy bylo pro mnoho lidí velmi obtížné vůbec vycestovat do Říma. Dnes k tomu máme snadnou příležitost i prostředky, ale možná jsme trochu zapomněli být za tyto výsady vděční. Kéž by to tato pouť připomněla mladým generacím, které už totalitu nezažily, ale i těm starším, kteří jsou ze svobody zklamaní či otrávení.
V té době jsem působil jako kněz ve Spojených státech, v Illinois. Neexistoval internet, poštovní styk byl stále omezený a v médiích se tam o Československu vůbec nehovořilo. O tom, co se děje doma, jsem se dozvídal jen málo. O svatořečení Anežky jsem ale věděl a těšil se v modlitbě právě i z toho, jak to povzbudí věřící v naší zemi. Co se stane pár dní po svatořečení, jsem nemohl ani tušit. A také o sametové revoluci jsem se dozvěděl až s velkým zpožděním.
Kromě zmíněné symboliky spojené se svatořečením je to příklad života svaté Anežky: vytrvalé směřování od světa k Bohu, od hmotného k duchovnímu, od bohatství k prostotě života a pokoře před Pánem. Svatá Anežka se zříkala světa a před sebou dávala přednost Bohu i pomoci druhým. Svobodný svět samozřejmě s sebou nese i mnoho pokušení a jedním z nich je jeho veliká pestrost a tendence vykročit opačným směrem – tedy od věcí duchovních ke světu. Ten, komu se ve světě daří, jako by Boha najednou už tolik nepotřeboval. Svatá Anežka nám připomíná, že náš postoj by měl být právě opačný. I proto je krásné a povzbuzující, že je toto výročí spojeno právě s nabytím svobody.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou