26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Víte, co dělají vaše děti na síti?

12. 2. 2019

|
Tisk
|

Už do první třídy přichází asi polovina dětí s chytrým mobilem. A mezi desetiletými ho už mají téměř všichni. Přitom na 84 % dětí a dospívajících se denně prostřednictvím chytrého telefonu připojuje na internet. A 29 % z nich přiznává, že je na internetu „skoro“ pořád.

Vydání: 2019/7 Ve jménu Boha nelze vést války, 12.2.2019, Autor: Kateřina Šťastná

Příloha: Doma 7


 
Co tam vlastně dělají? A vědí, že má internet i svá rizika? Umí se v kyberprostoru pohybovat?
Zatímco chování v silničním provozu se dá naučit a má jasně daná pravidla, pravidla chování na internetu jsou proměnlivá a ne zcela jasná. Co je ovšem jasné: internet naše děti láká.
„Obrazovky a internet obecně láká děti hodně. Stále přináší něco nového (je to zábava), nic moc to od nich nevyžaduje (je to pohodlné) a obsahy na internetu jsou často dělány tak, aby dítě mělo tendenci se neustále vracet,“ říká P. Libor Všetula, ředitel Salesiánského mediálního centra. A dodává, že většina dětí by se od obrazovek neodtrhla téměř nikdy, a proto by si rodiče měli být vědomi toho, že je třeba dát dětem určité limity.
U dětí do dvou let P. Všetula nedoporučuje pobyt na internetu a u obrazovek téměř vůbec. „Mají úplně jiné vývojové úkoly, než se učit s tabletem, mobilem apod. U starších bych pustil občas nějakou pohádku. U dětí kolem pěti šesti let, kdy nastupují do školy a začínají se ve světě internetu orientovat, je důležité stanovit pravidla dříve, než vůbec začnou s tablety a počítači pracovat,“ zdůrazňuje salesián s tím, že je důležité pravidla dodržovat a stále je připomínat.
(Ne)bezpečný kyberprostor?
Svět internetu se docela rychle vyvíjí a také nebezpečí, které na něm číhají, jsou rozmanitější. Dnes už většina dětí ví (nebo by od rodičů vědět měla), že na internet nemají dávat osobní informace (včetně fotek), že nemají přijímat člověka, kterého neznají, do svých „přátel“ anebo že je možné se vydávat na internetu za někoho jiného. Mnohem méně se podle P. Všetuly už dbá na nebezpečí související s využíváním sociálních sítí, například na jejich návykovost. Nebo na skutečnost, že na sociálních sítích (zvláště Instagram) vidíme pouze tu lepší stránku životů druhých (fotky z dovolených, oslav, nádherných scenérií…) a můžeme propadnout úzkostem a depresím, že náš obyčejný život takto nevypadá. Hrozí také porušení spánkových vzorců. „Děti mají mobilní telefon stále u sebe a stává se jejich nejbližším společníkem při usínání i probuzení. A to už nemluvím o obrovském tématu – šíření dezinformací,“ říká P. Libor Všetula.
David Šmahel, vyučující z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, jeden z realizátorů mezinárodního výzkumu EU Kids Online a otec dvou dcer, upozorňuje, že vznikají nové aplikace, nové hry a nové sociální sítě – a skrze ně mohou vznikat nová nebezpečí. „Ale ty základní typy problémů se nemění. Pořád platí, že máme nějaké osobní údaje a že jsou tam další lidé, s nimiž komunikujeme. Podobné problémy řešíme i v offline světě. Oba světy – offline i online – mají svoje rizika i pozitiva,“ vysvětluje.
Jako rodič by David Šmahel určitě vedl k opatrnosti z hlediska sdílení osobních údajů a nedovolil by dětem platby přes internet. Doporučuje také děti informovat o fenoménu kyberšikany nebo o pornografii, která na ně při surfování může „vyskočit“. „Měly by umět zablokovat kontakty, když po nich někdo cizí něco chce. Ze všeho nejdůležitější však je, aby rodiče se svými dětmi o online světě mluvili. Je třeba s nimi komunikovat o tom, co dělají online, a učit je bezpečnému chování s technologiemi,“ doplňuje Šmahel.


Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou