16.–22. dubna 2024
Aktuální
vydání
16
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

V komunitě Chemin Neuf

23. 1. 2008

|
Tisk
|

Vydání: 2008/4 Fotbalové násilí v zemi papeže, 23.1.2008, Autor: Gabriela Plačková

Příloha: Doma

Ve svahu nad Tuchoměřicemi je již z dálky vidět věž kostela a přilehlá bývalá jezuitská rezidence. Před deseti lety zde našla útočiště komunita Chemin Neuf (čti: šema nef).
U velikého oválného stolu se u sobotního oběda sešlo šest jejích členů. Plný hrnec polévky sem do prvního patra přináší z kuchyně v přízemí sestra Jana, jež do zdejší komunity vstoupila před třemi lety. „Původně jsem se přihlásila na tříměsíční formační pobyt pro laiky, kteří se ve zdejší komunitě chtějí naučit, jak sloužit farnosti a církvi,“ říká sestra Jana. Kurz absolvovala a rozhodla se v komunitě ještě setrvat.
Každý ze členů tzv. Bratrství života (jde o členy komunity, kteří se rozhodnou bydlet s ostatními členy pod jednou střechou), i ze členů Bratrství čtvrti (to jsou ti, kteří nežijí v jednom domě) uzavírá po postulátu a noviciátu každé tři roky závazky vůči komunitě. Jde o obdobu slibů v klasických řeholích.

Opustili bydliště
U stolu sedí také devítiletý Matouš. Než začne společnou modlitbou oběd, třímá v ruce konzoli s digitální hrou a stěží od ní odtrhává zrak. Společně se svými rodiči Ľudkou a Mikim i dvěma mladšími sourozenci žije v komunitním domě již třetí rok. „Pocházíme ze Slovenska, kde jsme také absolvovali letní týdenní manželské setkání Kána pořádané právě Chemin Neuf. Je to setkání, které komunita pořádá každoročně,“ vysvětluje Matoušův táta. Po bližším seznámení s komunitou se společně s manželkou rozhodli požádat o vstup. Nejprve se vydali na sedm měsíců do komunity ve Francii a od svého návratu bydlí v Tuchoměřicích. „Opustili jsme na Slovensku své bydliště a já jsem odešel ze svého původního zaměstnání,“ říká otec rodiny, která v blízké době očekává narození čtvrtého dítěte. V rámci kláštera mají svůj byt, stejně jako další rodina, která se dnešního společného oběda neúčastní. „Druhá rodina si dnes vyhradila možnost poobědvat sama. Dcery jim zítra odjíždí na týden pryč, tak chtějí pobýt před odjezdem sami,“ říká katolický kněz Kamil Novák. Manželská setkání Kána jsou jednou z nejvyhledávanějších aktivit, které komunita nabízí. „Přijíždí na ně zhruba 120 lidí. Manželským párům jde především o to, prohloubit svůj vzájemný vztah i vztah s Bohem. Ti, kteří absolvovali tato setkání v předešlých letech, sem přijíždějí znovu, aby při Káně pomáhali například s vařením, hlídáním dětí a dalšími potřebnými věcmi,“ vypráví zdejší kněz. Manželské páry, které již Kánu absolvovaly, se v tuchoměřickém klášteře mohou setkávat i několikrát do roka během společných víkendových pobytů.
O prohlubování jednoty se komunita nesnaží jen při těchto setkáních. Pracovat pro jednotu církví, jednotu lidské osobnosti, manželství či národů je jedním ze základních pilířů jejího poslání.
Byť je Chemin Neuf komunitou římskokatolické církve, jejími členy jsou věřící z různých křesťanských církví. „Já jsem vstoupila do komunity před čtyřiadvaceti lety; jsem evangelička. V Česku žiji už sedm let, předtím jsem byla v komunitě v Africe,“ říká Francouzka Evelyne pěknou češtinou.

Ignaciánská spiritualita
Komunita Chemin Neuf je rozšířena již ve 25 zemích. Ve spiritualitě komunity se setkává relativně mladá a energická praxe charismatické obnovy se staletími prověřenou tradicí spirituality svatého Ignáce z Loyoly. Během roku komunita pro veřejnost pořádá duchovní cvičení podle sv. Ignáce, ale také řadu dalších setkání s různým zaměřením.
Formační cyklus Emauzy je například zaměřen na studium Bible, komunitní život, ekumenismus a evangelizaci. Ta koneckonců také patří k jednomu z hlavních úkolů komunity. Komunita v Tuchoměřicích je propojena s Misijním centrem u pražského Apolináře, které má ve své správě.
Pracuje zde a žije pět členů komunity. Misijní centrum pořádá tradičně každým rokem kulturně-duchovní slavnosti v Praze na náměstí Míru. „Jde o týdenní evangelizační akci, při níž se snažíme oslovovat lidi a nabídnout jim přitom pestrý kulturní program,“ říká Kamil Novák, který je zároveň vedoucím Misijního centra při Arcibiskupství pražském.
Mnozí lidé jsou zvyklí žít své křesťanství v rámci církve takřka anonymně, bez návaznosti na širší církevní společenství. Komunita Chemin Neuf se svým soužitím jednotlivých členů i rodin přibližuje původnímu společenství křesťanů. Žít spokojeně ve společenství s mnoha lidmi pod jednou střechou vyžaduje od členů komunity trvalé úsilí a toleranci. Výhodou je, že vědí, ke komu se obracet pro posilu. (www.chemin-neuf.cz)
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou