26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Štramberk 'moravský Betlém'

1. 8. 2006

|
Tisk
|

Vydání: 2006/31 Umění odpočívat, 1.8.2006, Autor: Ludmila Křivancová

Příloha: Doma

Když se řekne Štramberk, vybaví se většině lidí štramberské uši a štramberská trúba. Štramberk leží v předhůří Beskyd v těsném sousedství průmyslové Kopřivnice na svazích Zámeckého vrchu, Kotouče a Bílé Hory. Založen byl už v polovině 14. století. Když jdete s batohem a máte v nohách už přes dvacet kilometrů, pěkně si zafuníte, neboť Štramberk leží „na véršku“. Je to městečko jako malované. Na jeho návštěvu je dobré vyhradit si celý den a pěkně si všechny jeho krásy a zajímavosti vychutnat.
Městu i širokému okolí vévodí zřícenina hradu Strallenberg s válcovou věží zvanou Trúba. Ta je upravena na rozhlednu a při hezkém počasí z ní uvidíte nejen krásně opravené barokní náměstí, ale i blízké Beskydy. Štramberk je městskou památkovou rezervací. Nachází se zde úžasná architektura – krásné roubené domy z 18. a 19. století.
Díky místnímu rodákovi Dr. Hrstkovi můžete navštívit Národní sad. Potkáte se tu se sv. Václavem, Palackým, Smetanou, Janáčkem a dalšími našimi velikány. Na sochách a bustách už hlodá zub času a bylo by třeba je opravit. Po stezce, která vede Národním sadem, dojdete až k památné jeskyni Šipka. Roku 1888 tu byla Karlem Jaroslavem Maškou, profesorem gymnázia z Nového Jičína, ve skalním výklenku před Jezevčí dírou v nejstarší kulturní vrstvě na okraji ohniště nalezena spodní čelist neandrtálského dítěte stáří 8 —10 let. Tento nález proslavil Štramberk po celém světě. Jeskyně působí tajemně, ale nebojte se vstoupit.
Štramberští jsou podnikaví, budují arboretum. V areálu postupně vzniká expozice mokřadní a suchomilné vegetace. Jsou zde místní druhy ohrožených a zvláště chráněných rostlin, které pocházejí především z lomu Kotouč. Doplňují je další rostliny získané z jiných lokalit. Pokud se budete chtít trošku zchladit v horkém létě, navštivte muzeum - můžete si vybrat, protože Štramberk má hned dvě. Pro děti bude asi zajímavější muzeum Zdeňka Buriana – známého kreslíře pravěkých zvířat. V muzeu Novojičínska jsme zase zjistili, že jedno z kanadských jezer bylo pojmenováno po československém letci V. Sopouchovi, rodáku ze Štramberka. Dětem dáme úkol, a kdo zjistí, proč se zdejšímu zákusku říká štramberské uši, může si pak dát jedno ucho třeba se šlehačkou. Zatímco si děti pochutnávají na uších, dospělým doporučujeme návštěvu městského pivovaru na náměstí. Uvnitř jsou k vidění měděné varny, na zdech visí dobové fotografie a z pípy čepují vynikající rezavý mok – místní pivo. A jinde ho neochutnáte! Poděkovat za hezký výlet můžete v barokním kostele sv. Jana Nepomuckého. Ve Štramberku člověk pochopí, že není jedno, kde bydlí. Jsou místa, která mají ducha, a Štramberk mezi ně jistě patří. A víte, co Štramberk vůbec nemá? Paneláky! Možná proto, že je celý postaven ve svahu, a tak by byly asi nakřivo.
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou