26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Stavba je dobrá hra

3. 1. 2017

|
Tisk
|

„Život je bílý dům s výhlídkou do zahrady,“ prozpěvuje si čerstvě zamilovaný mladý muž. K veselosti má důvod – čeká ho veselka. „Budeme stavět dům!“ prohlásí vážně o pár let později. Ta vážnost má také svou příčinu: čekají ho totiž ony radostné vyhlídky. Každý hned něco poradí: projektant vhodný stavební materiál, rodiče opatrnost, přátelé zase rychlost – stavte dřív, než se narodí děti!

Vydání: 2017/1 Denně prokazujte dobro, vyzval papež, 3.1.2017, Autor: Karolína Peroutková

Příloha: Doma



Mladí manželé nabírají zkušenosti: dům se nestaví z cihel, ale z kamenů odvahy, kompromisů a trpělivosti. Opatrnost se vyplatí na každém kroku. Hlavně pak při našlapování v labyrintu banánovek s dětským oblečením a bezejmených kupek jakýchsi věcí. Do hromádek je nutné usednout a na kolena si rozložit „plachtu“, tedy plány od projektanta. Žena si podstatně menší, ale také plachetkou ováže čelo, neb rodinu čekají nelehké časy, a jde ohřát párky (i když z čeho jiného by měli být živi, když ne z lásky?). Děti si také hned dají něco na hlavu, neboť správně pochopí, že začíná dobrá hra.
Nezbyde než rada na závěr: plachty od projektanta vždy ukládat někam vysoko, aby do nich potomci nevykousli díru a abychom si často uvědomovali tu „vyšší“ pravdu – že na to nejsme sami. Podobně jako v manželství, do něhož vstupujeme ve třech.
A není také špatné si přečíst toto téma – rozhovor s Jakubem Hučínem a anketu, ve které nám odpověděli ti, kteří podobné dobrodružství v lásce, zdraví a míru přežili. Přejeme málo vykousaných děr do plánů, hodně opatrnosti a dobrou hru! A nezapomenout, že bez Božího požehnání je nakonec marné každé lidské namáhání. I to, o kterém mluvíme v dnešním tématu. A samotná Bible má ještě trefnější příměry ke stavbě domu. Radí ho stavět především na skále, která ho pak udrží ve všech (životních) bouřích, včetně těch, které se stavbou domu přicházejí.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou