26. března–1. dubna 2024
Aktuální
vydání
13
Předchozí vydání
Hledat
Archivní článek

Šťastnou volbu při výběru knih

22. 10. 2013

|
Tisk
|

Jsou lidi, kteří budou knihy číst vždycky: knihomolové, vědci, odborníci, samotní autoři… Lidi, pro něž znamená kniha opravdového přítele, kamaráda v nouzi, milník na cestě…

Vydání: 2013/43 Levice pracuje se strachem, 22.10.2013, Autor: Aleš Palán

Příloha: Kniha čtenářů 2013

Pak je tu ale ještě široká obec čtenářů řekněme příležitostných. Těch, kteří si přečtou pár knih do roka a kromě výše uvedeného v nich hledají třeba hlavně zábavu a chvíle oddechu. Ani to není málo. I pro takové tu knihy jsou, i pro takové je tu Katolického týdeníku.

Zatímco se anketa , kterou Katolický týdeník vyhlašuje vždy na začátku roku a kde hlasují vybrané osobnosti, stala již tradicí, své místo stále hledá. Zdá se však, že úspěšně. Letos vstupujeme do pátého ročníku soutěže a nemůžeme si stěžovat. I přes proklamovaný propad prodejnosti knih hlasuje víceméně ustálený počet respondentů a také zájem nakladatelství nabídnout čtenářské obci své nové tituly je stabilizovaný. To jsou dobré zprávy.

Možná je tomu tak i proto, že v této anketě může spolurozhodovat opravdu každý. Jistě: nejsme schopni zaručit, že každý konkrétní čtenář vybranou knihu opravdu přečetl a že nehlasuje jen pro známé jméno autora. To ale není možné ověřit ani při jiných formách hlasování. je zkrátka navýsost demokratický produkt, vítěze vybírá každý, kdo o to má zájem.

Z vítězství v  neplyne žádný hmotný prospěch. Redakce KT nenabízí vítězi žádné specifické ocenění, neřku-li odměnu. „Pouze“ vítěze veřejně vyhlásí, předá nakladateli diplom a jeho vítězný titul představí. Jak se zdá, stačí to. Upozornit na titul, o něhož je zájem, napomáhá nejen při orientaci v množství nových knih, ale je tou nejlepší formou reklamy. Takovou, kdy dobrý produkt nechválí náležitě zaplacené reklamní agentury, nýbrž se o něm mezi lidmi vypráví. „Tohle je skutečně pěkná kniha, měl by sis ji také přečíst…“

Jsme zvědavi, komu toto ocenění připadne letos. Rozhodujete o tom jen vy, naši čtenáři.

Jak vybrat vítěznou knihu

Je to výhradně na čtenářích. Jen oni – a nikdo jiný – rozhodují o tom, kdo se stane vítězem dalšího ročníku ankety Katolického týdeníku s názvem .

Každý čtenář našeho listu má k dispozici tři hlasy, které může udělit titulům prezentovaným v této příloze (viz hlasovací kupon na str. C). Jedné knize patří přitom vždy jediný hlas – i kdyby se vám líbila pouze jedna kniha, hlasovat pro ni můžete výhradně jednou. Vítězem ankety se pak stane takový titul, který získá největší počet hlasů po jejich konečném sečtení.

Hlasovat můžete písemně na zmíněném kuponu, který si můžete vystřihnout a zaslat do 8. listopadu na adresu: Katolický týdeník, Londýnská 44, 120 00 Praha 2. Obálku, prosíme, označte heslem „Kniha čtenářů“.

Své literární preference je možné projevit pochopitelně také na internetu. Stránky nabízejí možnost hlasovat v anketě elektronickou formou. Zamezili jsme tomu, aby někdo mohl hlasovat víckrát. Každý ze čtenářů si musí také vybrat: buď bude hlasovat elektronicky, nebo písmeně – souběh obou způsobů není přípustný.

Těšíme se na vaše hlasy. Výsledky soutěže ohlásíme v KT č. 47. S autorem či nakladatelem nejúspěšnější knihy přineseme rozhovor a vítězný titul blíže představíme.

Hlasovat můžete zde.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou